Reidar Ingebrigtsen"/>

Multikunstner runder 60

Billedkunstneren og musikeren Svein-Arild Berntsen fyller 60 år i dag.

  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Både Svein-Arild Berntsen og kona Sissel Berntsen er bortreist på dagen.

- Vi tar en liten frivakt på hurtigruta på dagen. Ikke så lang tur, bare Sissel og jeg. 50-årsdagen holdt jeg i Jordhuset på Vesterfjell, denne gangen syntes vi at det passet å ikke gjøre så veldig mye av det. Jeg ser fram til å reise i dette været med det fantastiske lyset vi har på himmelen, sier Svein-Arild Berntsen.

60-årsdagen er allerede behørig feiret i Stavanger der Berntsen opprinnelig kommer fra.

- Det var i høst da jeg gutta i bandet var der nede. Familie og venner stilte opp og hentet meg med en 50-talls Rolls-Royce og laget en skikkelig fin feiring for meg. Veldig hyggelig.

En av gjestene var bluesartisten Reidar Larsen, som er en barndomsvenn av Svein-Arild Berntsen som han fortsatt holder kontakt med.

Mange hatter

- Du er jo både billedkunstner, musiker og prosjektleder.

- Ja, jobben for Lenvik kommune, som også omfatter Kafé Pluss, føler jeg som veldig meningsfylt. Det er en prosjektstilling for to år, men fast lønnet arbeid er bra, livet som profesjonell kunstner kan være ganske beintøft i distriktene, det er ikke så mange som bakker oss opp.

- Er det billedkunsten eller musikken som ligger ditt hjerte nærmest?

- Det er nok billedkunsten, selv om musikken har kommet sterkere og sterkere etter hvert. Men jeg har levd med begge deler store deler av livet. Da jeg var 11 år fikk jeg malerutstyr i gave, men da var munnspillet var allerede trygt plassert i baklomma. Begge deler har jeg brukt siden.

Utsmykking

I sitt virke som billedkunstner har Svein-Arild Berntsen utsmykket en rekke offentlige bygninger og kirker rundt omkring i landet. Blant annet kirken i Stavanger der han vokste opp og Vangsvik kirke der han bor nå. Kunsten hans henger også mange steder utenfor Norges grenser.

- Noen av reaksjonene jeg har fått på bildene mine er at folk setter pris på at de ikke er ferdig tolket. At tilskuerne selv kan legge det de vil i dem. Som kunstner kan man lett bli egosentrert og opptatt av det man selv holder på med, derfor oppsøker jeg naturen mest mulig for å få med meg de store linjene.

Et utrykk Berntsen aldri buker er "min karriere".

- Kunsten er ikke min, men noe jeg forsøker å dele med flest mulig andre mennesker. Både voksne og barn.

Føles bra

- Hvordan føles det å bli 60?

- Det føles som at man rykker fram i køen, men jeg føler meg ikke gammel. Det er noe som ikke helt samsvarer helt med det indre og ytre lenger. Håret er blitt mer gråsprengt, men jeg føler meg ganske sprek og opplagt fortsatt så det føles ganske bra.

Berntsen tror det har noe med omgivelsene å gjøre.

- Jeg spiller i et band sammen med gutter som er mye yngre enn meg, det får også meg til å føle meg yngre. Den oppgaven og de menneskene jeg får være sammen med på Kafé Pluss har samme virkning.

- Din kone er også kunstner?

- Hun underviser, hennes uttrykk er mer innenfor forming og kunst og håndverk. Men for meg har hun vært en god konsulent og støtte gjennom livet.