Maryon Eilertsen (65) er død

Skuespilleren Maryon Eilertsen (65) er død. - Utrolig trist og sjokkerende, sier ledelsen ved Hålogaland Teater.

Skuespilleren Maryon Eilertsen i sin rolle som Mamma heks.  Foto: Ingunn A. Mæhlum

kultur

TROMSØ: - Budskapet om at Maryon Eilertsen er død kom som et sjokk og vi føler en stor sorg. En viktig sjel for teatret er borte, sier teatersjef Nina Wester.

For knappe tre måneder siden feiret Hålogaland Teater at Maryon Eilertsen hadde sitt 40-årsjubileum som skuespiller ved å ta opp igjen publikumssuksessen Mamma heks. Det er forestillingen av Dario Fo og Franca Rame som ble Maryons signaturforestilling da hun spilte over to hundre forestillinger av Mamma heks tidlig på 1980-tallet for fulle hus. Forestillingen på Scene Øst i høst ble en like stor suksess.

Nå er scenen tom. Natt til lørdag 24. januar sovnet Maryon Eilertsen stille inn, omgitt av familie og nære venner.

- Trist og sjokk

- Det er uendelig trist og et stort sjokk for oss at Maryon ikke er her lenger. Hun har vært en stor og sentral del av teatrets sjel gjennom mange år, og jeg er takknemlig for å ha blitt kjent med dette fantastiske og rause mennesket, sier teatersjef Nina Wester ved Hålogaland Teater, i en pressemelding.

Hun beskriver Maryon Eilertsen som en enorm ressurs for teatret, men også for hele teatermiljøet i nord. I tillegg til sitt virke som skuespiller på Hålogaland Teater i mange år, fungerte Eilertsen også som regissør og tekstforfatter utenfor teatret.

Født i Svolvær

Maryon Eilertsen ble født i Svolvær i 1950, og ble utdannet skuespiller fra Statens teaterskole i årene 1970-74. Hun ble første gang ansatt på Hålogaland Teater i 1977 og har jobbet ved teatret siden, med unntak av to år som frilansskuespiller i Oslo (1984-1986) og to år som teatersjef ved Haugesund teater (1993-1995).

- Maryon viet hele livet sitt til teatret. Hun var kunnskapsrik og et skikkelig kraftsentrum på teatret. Hun var en dyktig skuespiller og kunstner samt at hun hadde et stort politisk engasjement, sier Wester.

Raus

Teatersjefen trekker også frem den varme og rause personen Maryon Eilertsen var.

- Hun hadde et kraftig temperament og alltid en skarp replikk på lur. Hun var morsom, og ikke minst; hun var varm og snill.

Wester sier tapet av Maryon Eilertsen blir tungt for alle på Hålogaland Teater. Men samtidig går tankene i første omgang nå til hennes nærmeste pårørende, eksmannen Odd Arild Eilertsen og deres sønn Nikolai.

Maryon Eilertsen døde av hjertekomplikasjoner, og natt til lørdag stoppet hjertet hennes. Men for oss alle på Hålogaland Teater lever Maryon fortsatt i våre hjerter. Vi lyser fred over dette fine mennesket.