Danser nordover

Sigurd Johan Heide er årets festivalkunstner under Dansefestival Barents og tar med seg målselvdøler for å skape liv og underholdning i arrangørbyen Hammerfest.

Felespiller: Julie Alapnes Normann er med som felespiller. Foto: Rune Ottarsen 

Ryggtak: Her viser danserne i Kartellet den gamle bryteteknikken ryggtak som festivalkunstner Sigurd Johan Heide og Inge Martin Helgesen (stående midt i bildet) skal lære bort under Dansefestival Barents i Hammaerfest. Mariann Torset, nummer to fra høyre, er med som musiker. Foto: Cathrine Dokken/Kreativ Strek 

Festivalkunstner: Sigurd Johan Heide er årets festivalkunstner under Dansefestival Barents. Foto: Marius Fiskum 

kultur

TROMSØ: Julie Alapnes, Mariann Torset og Inge Martin Helgesen fra Kartellet skal være en del av det som festivalkunstner Sigurd Johan Heide skal servere under Dansefestival Barents i Hammerfest fra tredje til 13. november.

– Det er spennende med folkedans og -musikk på den heteste festivalen på dansefronten i Norge. Jeg synes det er suverent at en ultramoderne festival tar med det lokale og regionale, sier Heide.

Ryggtak og dans

– Det er en stor ære å være festivalkunstner og henger veldig høyt. Jeg får lov å leke med mange artige prosjekter og forestillinger og tar med et gjeng med medsammensvorne fra Målselv. Inge Martin og Mariann er med på ”Kan du komme ned å hente meg” og Julie Alapnes på konsertforestillingen ”Ang”.

– Også skal jeg og Inge Martin gjøre ”Ryggtak og øl” på baren Jernteppet. Det er en gammel bryteform som publikum deltar på, forteller Heide.

Genuint og særegent

Heide og Kartellet har fått mange spennende oppdrag og han tror ikke det er tilfeldig.

– Folkedans har ikke vært vanlig blant nordmenn på over 30 år. Kvaliteten på det som har vært synlig har vært veldig bra. Fagkunnskapen er sterk og utøverne stiller med sterke kunstneriske verktøy. Vi har noe eget som ingen i for eksempel Paris eller Buenos Aires har sett. Det er noe genuint og særegent som skaper interesse, debatt og samspill, forklarer Heide.

Ydmyk og takknemlig

At han har blitt en foregangsfigur som profilerer folkedans i nye varianter gjør ham stolt.

– Det er fint å få dele dette som jeg selv synes er så artig. Det er en ære å stå midt i denne oppvåkningen, smiler Heide.

Heide er ydmyk og takknemlig mot de som har latt ham få gjøre sine prosjekter. Danseren og koreografen er opprinnelig fra Bjarkøy og bosatt i Tromsø, men har utviklet sine danseprosjekter i samarbeid med Folkemusikk Nord og Kalottspel. Derfor er det naturlig at han tar med seg leder i Folkemusikk Nord, Terje Foshaug, som produsent.

– Han er utrolig viktig. Det er godt å ha de med som har vært med fra starten.