En gnistrende god Maria i «alle julekonserters mor»

FULLSATT: Det ble solgt ut to fulle kirkesaler på Finnsnes i går kveld til julekonserten med Maria Haukaas Mittet, Rune Larsen, Tor Endresen, Alexander Rybak og Lisa Børud.  Foto: Trond Sandnes

anmeldelser

FOR 30 ÅR siden fikk produsent Tore Arne Ranghus en idé. Kort forklart gikk denne ideen ut på å arrangere kirkekonserter i førjulstiden. Men for å lykkes hundre prosent med dette måtte han få med seg er knippe kjente artister. Den første gjengen som ble med turneen med «Stille Natt Hellige Natt»-konserter var Anita Skogan, Karoline Krüger, Nora Brockstedt og Karstein Isachsen. Siden den gang har over 500.000 mennesker benket seg foran et turnélag med sceneutøvere som har kommet og gått, der vår egen Maria Haukaas Mittet er inne i sin fjerde sesong på laget til Ranghus.

NÅR VI FØRST snakker om Maria, som vi nesten må gjøre, så ville det være helt feil å påstå at hun tar lurven av alle de andre på scenen. Til det er lagsammensetningen alt for sterk, men jaggu får hun vist hva hun er god til i det som kalles «alle julekonserters mor». De som fortsatt ikke har skjønt hvilke kvaliteter Mittet har som sanger får en ny sjanse med hennes glitrende og nydelige tolkninger av sanger som «Nå tennes tusen julelys», «Nordnorsk Julesalme» og «Lys imot mørketida». Mittet er etter min mening aller best når hun får gi full gass og bruke sin nordnorske urkraft, som Rune Larsen kaller det. Men rent teknisk behersker hun alt fra lavmælte ballader til lange, oppadstigende tonerekker i musikaler og enkelte poplåter ti etasjer over. Scenevant og vakker som en gudinne i sin lange, svarte kjole. Maria er vår jente, og fra vårt ståsted innkasserer hun en soleklar hjemmeseier på hjemmebane. Det er bare slik det er, pluss at det faktisk er så sant som det er sagt.