– Et kulturhistorisk sted med sterk betydning

Søndag 12. september arrangeres kulturminnedagen på Tranøya.

HISTORISK: Årets kulturminnedag arrangeres av Midt-Troms Museum på det gamle kirkestedet på Tranøya søndag 12. september.   Foto: Dag Arild Larsen

kultur

De landsomfattende kulturminnedagene, denne høsten fra 4. til 12. september, markeres årlig av Midt-Troms Museum. Til helgen er dagen lagt til Tranøya, arrangementet er gratis, men det koster en hundrelapp i båtskyss tur-retur fra Refsnes og over til øya, forklarer Truls Nilsen ved Midt-Troms Museum. Dagen har tittelen «Dialog mellom fortid og nåtid på gamle Tranøy kirke».

Bosetning

– Tranøya er et kulturhistorisk sted med veldig sterk betydning for vårt lokalområde. Det er bakgrunnen for at vi har valgt å legge markeringen hit. Her har det bodd folk i minst 2000 år, spor etter bosetning vises fra vikingtid, kirkestedet er nevnt i skrevne kilder flere ganger i middelalderen, og det er bare i korte perioder at øya har ligget øde. I den senere tid har Tranøya fått ny bruk, den har vært nyttet til helsemessige formål til ganske nylig, og nå har to søstre overtatt forpakteravtalen. De har laget konseptet Senja Moments og driver gjestegård, forteller Nilsen.