Vakker presentasjon av vilje og menneskelig styrke

BEST- paralympisk gull er ikke bare visuelt vakker, men også unik dokumentasjon av norsk idrettshistorie.

SVÆMMING: Eva Renate Nesheim Indrevoll deltok i OL i 1992 og i 1996. Hun har tatt til sammen fire gull. Bildet er et særlig godt eksempel på Arnfinn Johnsens vakre komposisjon, der de myke, organiske formene i landskapet griper inn i hverandre.   Foto: Arnfinn Jonhsen

kultur

Landskonkurransen, NM for profesjonelle, i Norges Fotografforbund ble juryert like før påske. De har offentliggjort en topp 10 i de forskjellige kategorier, og av 10 finalister til «Årets Portrett» er hele tre hentet fra serien «BEST – paralympiske portretter» av Arnfinn Johnsen: Eva Renate Nesheim Indrevoll, som har tatt 4 gull i svømming; Knut Lundstrøm med 14 gull i langrenn og ispigging; Tommy Urhaug, 1 gull i bordtennis.

Det kommer på ingen måte som noen overraskelse når du blar deg gjennom BEST – paralympisk gull. I det unike fotoprosjektet er 82 norske gullvinnere fra Paralympics portrettert. Utøverne er presentert som medmennesker uten fokus på funksjonsnedsettelse, som Johnsen selv har formulert det i forordet: Hans intensjon har vært å gi en individuell form til heltene og unngå opplagte referanser til funksjonshemming eller bragden de er kjent for.