Storfilmer i kø, men datoene er usikre

Pandemiens utvikling i USA har stor innvirkning på hva du får se på kino denne høsten.

PREMIERE: Mange filmer har hatt utsatt premieredato under koronakrisen. Norske Børning 3 vises nå på kino den 30. september.   Foto: Tom Trambow

PREMIERE: Christopher Nolans nye storfilm, Tenet, har premiere 28. august.   Foto: Warner Bros. Pictures

PREMIERE: Mange har ventet lenge på å se Daniel Craig igjen i rollen som James Bond. Nå er premieredatoen satt til 13. november.   Foto: Warner Bros. Pictures

kinohøsten
  • Mange filmer har hatt utsatt premieredato under koronakrisen.
  • Store, utenlandske produksjoner, som Christopher Nolans Tenet og den siste James Bond-filmen, har nå fått premieredatoer henholdsvis 28. august og 13. november.
  • Fredag er det premiere på familiefilmen Min bestefar er en alien.
  • Norske Børning 3 har fått premieredato 30. september.
kultur

For første gang på mange år har Finnsnes kino hatt sommerstengt i tre uker. Før det rakk imidlertid Knerten og sjøormen å ha premiere, og besøket på filmen ble også relativt godt. Folk er villig til å gå på kino til tross for koronaen, men da må det være gode titler, påpeker kinosjef Kay Erling Ludvigsen.

– Utfordringen nå er at byråene har holdt tilbake filmene på grunn av koronasituasjonen. De er redd for å ikke få nok besøk på storfilmene. Med de publikumsbegrensningene vi har nå, er det vanskelig å planlegge i kulturbransjen generelt, forteller han.

Flytende

Den siste James Bond-filmen er en av de store titlene som har fått utsatt premieredato flere ganger. Det er ventet en rekke gode filmer utover høsten, men datoene er fremdeles litt flytende. De varierer mest på bakgrunn av det som skjer i USA, forklarer Ludvigsen.

– USA bestemmer veldig mye i vår hverdag for hva vi kan få: Mesteparten av filmene produseres der, der ligger også hovedkontorene for byråene, og USA er samtidig det viktigste markedet for film. Det er fullt forståelig at de ikke ønsket å slippe den nye James Bond-filmen under en koronabølge i USA.

– Det blir et annerledes kinoår uansett.

Tenet

Den første av de store filmene som nå lanseres, er Christopher Nolans Tenet. En produksjon i kjent Nolan-stil, med fantastisk filming, tøff historie og samtidig noe utradisjonell, forteller Ludvigsen.

– Tenet har premiere 28. august, og den ser vi veldig frem til. Videre utover høsten forventer vi mye besøk både på Børning 3, den nye Knutsen og Ludvigsen-animasjonsfilmen og Black Widow fra Marvel-universet.

– Og selvfølgelig er vi litt spent på hva som skjer med James Bond. Den er foreløpig satt opp i november, og vi håper situasjonen tilsier at vi kan ha Bond-fest på kinoen da, smiler Ludvigsen.

Streaming

Allerede fredag 21. august har familiefilmen Min bestefar er en alien premiere. En fantasy-aktig film, som kanskje ikke er for de aller yngste, men de nest yngste. I den internasjonale samproduksjonen møter vi norske Nils Ole Oftebro i rollen som bestefaren.

Men nettopp når det gjelder barne- og familiefilmer, har den siste tidens utvikling vært en utfordring for kinoene, påpeker Ludvigsen.

– Vi ventet på Mulan, men Disney valgte å slippe den direkte på streaming. Det er en avgjørelse som er tatt i USA, ikke i Norge, og det slår bein under kinoene som egentlig skal være en av de viktigste samarbeidspartnerne til filmbyråene. Kinoene har vært en sterk bidragsyter til at filmbyråene kan lage så mye film, og jeg håper at ikke de andre store velger å gå for samme løsning, sier han.