Restaurerer 400 år gammelt naust på Senja: – Sannsynligvis det eldste i Norge

I ti dager i sommer har Roald Renmælmo jobbet med å restaurere Norges eldste naust på Stangnes på Senja. Etter avsluttet arbeid kan naustet tåle vær og vind i 60-70 år til.
kultur

Renmælmo er ansatt som universitetslektor i 60 prosent stilling ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim, hvor han videreutdanner håndverkere innen tradisjonelt bygghandverk. Resten av tiden tar han restaureringsoppdrag tilsvarende naustet på Senja – og det er nok av oppdrag, om vi skal tro ham selv.

– Dette er et veldig gammelt naust. I 1997 gjorde vi en grundig dokumentasjon av det, for å bygge en kopi som nå står i Kabelvåg. Etter hvert er det jo flere kopier av dette rundt i landet, forteller Renmælmo. Han fortsetter: