Folkebladet-TV med stor 17. mai-sending

Det blir en spesiell og annerledes nasjonaldag i år. Det skal Folkebladet-TV dokumentere med en flere timer lang sending 17. mai.

PROGRAMLEDER: Sammen med et medlem av Lion’s Club skal programleder Ronny Trælvik (t.h) binde 17. mai-sendinga på Folkebladet-TV sammen. Til venstre; utviklingsredaktør i Folkebladet, Trond Sandnes.  Foto: Vidar Bjørkli

kultur

– Det kommer til å bli en spesiell dag for historien. Nasjonaldagen er ikke avlyst, men kommer til å bli spesiell, blant annet uten de tradisjonelle 17. maitogene. Vi kjenner jo alle til at forrige gang det ikke var 17. maitog var under 2. verdenskrig. Dette ønsker vi å dokumentere med levende bilder, sier utviklingsredaktør i Folkebladet, Trond Sandnes.

Fra hele Midt-Troms

Det er Ronny Trælvik som skal fungere som programleder og sørge for å binde sammen sendinga sammen med en fra Lion’s Club på Finnsnes. Blir det godt vær skal de stå på taket på Folkebladets lokaler i Ringveien på Finnsnes, men blir det dårlig vær vil de trekke inn i studio.

– Vi har vært i kontakt med kommunene om å få til en sending der vi skal forsøke å ha glimt fra det som skjer i alle våre sju kommuner i Midt-Troms. Det er kun Sørreisa og Dyrøy vi ikke har ting helt på plass ennå, forteller Sandnes.

Nasjonen synger

Folkebladet-TV vil selv ha reportere på plass på Finnsnes og Bardufoss samt ett eller to steder til, som skal sørge for direktebilder. I tillegg skal kommunene selv streame en del av det som skjer rundt om og som vil bli lagt inn i sendinga. Det vil bli ei blanding av direktesendt og litt opptak fra det som har skjedd før sendninga går på lufta klokken 11.

– Det blir en alternativ feiring der mye kommer til å foregå digitalt. Vi ønsker også hjelp fra folk der hjemme. Send oss videosnutter i løpet av dagen. Ei egen opplastingsside for å laste opp videofiler finnes på folkebladet.no/tv. Eller folk kan tagge med fb17mai på Instagram underveis. Særlig hadde det vært artig om mange kan filme når hele nasjonen synger nasjonalsangen klokken 13. Det kommer til å gå rett i historiebøkene, sier Sandnes.

Ordførernes taler

I tillegg til direktesendte bilder fra Finnsnes og Bardufoss har Folkebladet også fått tilbakemeldinger fra Lavangen, Salangen og Bardu om å få bruke deler av det kommunene selv skal streame fra lokale arrangementer.

– Vi håper blant annet å kunne bringe taler fra ordførerne i alle kommunene samt en del av det som skjer ellers, forteller utviklingsredaktøren.

Selv om det ikke blir 17. maitog vil det fortsatt være en del som skjer. Det meldes om kjøretøykortesjer både fra amcar og vetereanbilklubber, nødetater og kanskje også MC-folk fra flere steder. Det vil bli korpsmusikk og andre kulturelle innslag og diverse minnemarkeringer.

– Dette blir en 17. mai for historiebøkene og det er viktig å dokumentere den lokalhistoriske dagen for ettertiden. Akkurat det håper vi at vi kan være med å bidra til, og det er jo en del av vårt samfunnssoppdrag, sier sjefredaktør Steinulf Henriksen.