Drivende folkemusikk

Fredag står Susanne Lundeng Trio på scenen hos Fruene på torget.

Konsert: Susanne Lundeng Trio kommer til Finnsnes og har konsert på Fruene på torget førstkommende fredag. Foto: Martin Losvik 

kultur

Det er nøyaktig en uke etter at hun slapp singelen «Det å ei», forsmaken på albumet som kommer på nyåret 2020. På en landsomfattende turnéplan denne høsten er kun Finnsnes og Borkenes stoppested i Troms.

– Jeg har tidligere spilt på kulturhuset og er glad for at de står som arrangør for konserten, men nå er det en god stund siden forrige besøk på Finnsnes. Kan det være så lenge som tolv år? Jeg har ikke spilt på Fruene på torget før, men jeg har sniksett på bilder og oppslag i sosiale medier. Det fremstår som et sted der musikere og publikum kan bli «godt» kjent med hverandre. Det håper jeg vi kan bli på en fredagskveld i oktober også, smiler Lundeng.

– Det vakre med å være musiker er jo nettopp å få komme til ulike steder og treffe nye folk og forhåpentligvis noen jeg har spilt for før. Finnsnes er et naturlig stoppested for en artist, og jeg ser frem til å gjeste byen med mye ny musikk og enormt fine musikere!

Lekenhet

I 2018 ga Lundeng ut albumet Det va nære på i en trio som da bestod av Bjørn Andor Drage og Arnfinn Bergrabb. Utgivelsen markerte samtidig et vannskille i Lundengs produksjon: Det var første gang hun presenterte sanger med egne tekster.

– Tilbakemeldingene fra publikum på det forrige albumet var så fine at jeg turte å fortsette med det, forteller Lundeng.

I år utgjør trioen musikerne Nils-Olav Johansen på gitar, som er kjent fra blant annet Farmers Market og Transjoik. Johansen er jazzprofessor på gitar i Trondheim; Erik Nylander, som spiller mye med Ola Kvernberg, er trekløverets perkusjonist.

– Med denne trioen prøver vi å utvikle et kammerspill hvor improvisasjon og lekenhet er stikkord, samt et akustisk lydbilde. Med oss på lyd har vil Tor Breivik, forteller Lundeng.

Drivende

Susanne Lundeng er i dag en av Norges mest meritterte folkemusikere. Med forankring i nordnorsk folkemusikk har hun utviklet seg til en særpreget komponist, arrangør og musikalsk fritenker, og har blant annet høstet en Spellemannpris i folkemusikk for sin utgivelse av nordlandsslåtter. Musikken omtales gjerne som drivende melankolsk, nedtonet, sår og stormfull. Med singelen «Det å ei» hun følger opp sin varmt mottatte debut som sangtekstforfatter i tillegg til å lage melodiøse og løse melodier med nordlandsk felekraft. Med smaken og klangen av ord på sin særegne måte formidler «Det å ei» tankene rundt det å ikke eie andres tid, å være til stede i egen ro og la livet få leve.

– Her på Fruene på torget gleder vi oss veldig. Hun er en fantastisk god musiker, og vi har fått så mange tilbakemeldinger fra folk som ser frem til denne konserten, forteller Ellinor Sarnes.