Lanserer ny årbok

Historielagene i Dyrøy og i Sørreisa lanserer ny årbok.

Leder: Lederen av Sørreisa historielag, Dag Martinsen, med Sørreisakalenderen 2020 og Årbok for Dyrøy og Sørreisa.   Foto: Birger Caspersen

Bok: Årbok for Dyrøy og Sørreisa.  Foto: Birger Caspersen

kultur

– Årbok for Dyrøy og Sørreisa utgis av historielagene i Dyrøy og i Sørreisa og boka blir lansert på Kramvikbrygga i Sørreisa mandag den 21. oktober og i Nordavindshagen i Dyrøy den 23, forteller lederen i Sørreisa historielag, Dag Martinsen.

Martinsen sier at det er en felles redaksjonskomite for de to historielagene som har samla inn stoffet, med Elin Myhre som redaktør.

– Årbokkomiteen bestod av Liv Irene Jensen, Elin Myhre og Hanne-Marie Eriksen fra Sørreisa og Robert Chruickshank, Åse K. Kristiansen og Mira Sandbakk fra Dyrøy. Årboka har ikke noe spesielt tema, vi satser på litt av hvert. Vi har fått stoff fra folk rundt om i begge kommunene og noen er blitt oppfordret til å skrive, sier Dag Martinsen.

Innhold

Årboka har et variert innhold, her finner man minnehistorier, både barndomsminner og familiehistorier. Vigdis Sæbbe og Hanne-Marie Eriksen har fortalt om sin mormor, Ragnhild Solbakken, Jarle Bjørklund om Martin Olai, Bjørg Bendiksen Román har fortalt om sin første jobb som butikkdame hos Kramvik i Vika og Åse Kvitle Kristiansen har fortalt om da hun møtte mannen i sitt liv, for å nevne noen.

Og man har selvsagt fått med en god del historiske fakta. Eyof Østrem har funnet fram tre interessante glimt fra det riktig gamle Dyrøy, Elin Myhre har en spennende beretning om Håløygriket i nord, Arthur Egil Aas om sin tid som soldat på Bardufoss under sabotasjen i 1950, for å nevne noe.

Selvsagt har man funnet plass til flere dikt og årsberetningene til begge historielagene. Og ikke å forglemme, årboka har tradisjonen tro bilder av 1. klassene både i Dyrøy og Sørreisa. Nytt av året er at man også har med bilde av avgangsklassene, både på Elvetun skole og Sørreisa sentralskole.

Samtidshistorie er det også funnet plass til. Stig Jonny Haugen forteller om Luftving 131, bedre kjent som Luftforsvarets stasjon Sørreisa eller «Gumpen», som den heter på folkemunne. Men den historien er såpass omfattende at man får del en i denne årboka og så kommer resten i neste års årbok.

Størst

– Denne årboka er den største vi noen gang har utgitt, den er på nesten 200 sider. Så vi har vært veldig heldige, hatt egne dyktige skribenter og har fått mye stoff fra folk som har noe å dele med oss andre. Så vi er skikkelig stolt av årets utgave! Og så er Sørreisa historielags kalender ferdig, med en masse bilde av gamle og nye skoleklasser, Sørreisa turn, folk på påsketur og mye annet. Der er det nok mange som vil kjenne seg igjen, sier en engasjert leder av Sørreisa historielag, Dag Martinsen.