Finnsnes kulturhus lørdag:

Verdens mest kjente kjærlighetshistorie

Lørdag vises verdens mest kjente kjærlighetshistorie i kulturhuset på Finnsnes.

SHAKESPEARE: Romeo og Julie anno 2019 i Riksteatret og Nationaltheatrets samarbeidsproduksjon. William Shakespeares kjærlighetshistorie fra slutten av 1500-tallet har blitt inspirasjon for nesten alle historier om ung og umulig kjærlighet i TV, film, bøker og teater. Regissør er Sigrid Strøm Reibo fra Tromsø.  Foto: Erik Berg

Uansett hvor moderne samfunnet vårt er, finnes det noen som må kjempe for å få elske den man vil.

Hanna-Maria Grønneberg
kultur

Denne høsten tar Riksteatret Romeo og Julie av William Shakespeare til kulturhus over hele landet. Det evigaktuelle stykket om Romeo og Julies forbudte kjærlighet vises på femti scener fra Mandal i sør til Hammerfest i nord. Stykket hadde premiere på Nationaltheatret 17. august, mens turnépremieren var på Gjøvik den 12. september. Stykket vises på Finnsnes førstkommende lørdag og i Harstad på fredag – med blant andre nettopp harstadværingen Kim Jøran Olsen på scenen. Regissør er Sigrid Strøm Reibo fra Tromsø. Hun ble i vår fast tilknyttet Det Kongelige Teater i København, men har tatt turen nordover for et gjensyn med Romeo og Julie.

Originalhistorien

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å spille originalhistorien, er det med et stort ensemble.

– Det er utrolig at du kan ta en over 400 år gammel tekst som dette, og så ser du at mennesket fortsatt er det samme. Samfunnet kan være annerledes, men våre lengsler, drømmer, kjærlighet, ambisjoner og ønske om makt er likt, sier Sigrid Strøm Reibo, ifølge Riksteatrets pressemelding.

KJÆRLIGHETSHISTORIE: Herbert Nordrum og Hanna-Maria Grønneberg, som spiller Romeo og Julie, tror alle som har hatt kjærlighetssorg, kan kjenne seg igjen i stykket.  Foto: Trine Hisdal

Greta Thunberg

William Shakespeares kjærlighetshistorie fra slutten av 1500-tallet har blitt en inspirasjon for nesten alle historier om ung og umulig kjærlighet i TV, film, bøker og teater. Historien om det ulykkelige paret som ofret alt for kjærligheten og tapte, er kjent for de fleste. Stykket er egentlig skrevet som en komedie, men går over til å bli en tragedie. Selv har Reibo hentet inspirasjon fra den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg i tolkningen av Julie.

– Vi har tenkt på hennes trygghet i hva som er rett og galt, uavhengig av hva «de voksne» gjør. Når de voksne svikter i Romeo og Julie, er Julie rå. Hun er modig, følger hjertet og gjør det som er nødvendig.

– Det er egentlig litt trist, for Romeo kunne ha blitt en moden elsker. Hadde han bare vært litt mer tålmodig i krypten på slutten, kunne de ha levd et langt og lykkelig liv sammen, forteller Reibo.

Eksistensielle temaer

Herbert Nordrum og Hanna-Maria Grønneberg, som gestalter Romeo og Julie, tror alle som har hatt kjærlighetssorg, kan kjenne seg igjen i stykket. – De unge forstår det kanskje best, for når du er 14 år og forelsket, er det liv eller død. Da raser verden sammen hvis det ikke går, og du er villig til å ofre alt, sier Herbert.

– Uansett hvor moderne samfunnet vårt er, finnes det noen som må kjempe for å få elske den man vil, for eksempel på grunn av diskriminering. Derfor overlever stykker om store eksistensielle temaer som dette så lenge, sier Grønneberg.

TRAGEDIE: Stykket er egentlig skrevet som en komedie, men går over til å være tragedie – historien fascinerer verden over, selv etter fire hundre år.  Foto: Erik Berg

Gjendiktning

På scenen står for øvrig Anne Krigsvoll, Petronella Barker, Eindride Eidsvold, Kyrre Hellum, Morten Espeland, Sverre Breivik, Kim Jøran Olsen og Amell Basic. Musikere er Sjur Miljeteig og Øystein Skar.

Stykket er gjendiktet til norsk av André Bjerke og videre bearbeidet av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs. Scenograf og kostymedesigner er Katrin Nottrodt, mens Sjur Miljeteig er komponist og lyddesigner. Agnethe Tellefsen er lysdesigner, Oleg Glushkov koreograf.

Dramaturg er Njål Helge Mjøs.