Kalottspel: Fra Vossajazz til Kalottspel

Kalottspel inviterer til en musikalsk pause i høstkveld og elgjakt: Kvintetten Hildo er på turné og har torsdag Mellembygd samfunnshus som eneste stoppested i Troms.

konsert: Hildo, bestående av Tore Brunborg på saksofon, Berit Opheim på vokal, Kåre Opheim på trommer og perkusjon, Steinar Raknes på kontrabass og Stein Urheim på ulike strengeinstrument, gjester Mellembygd samfunnshus torsdag.  Foto: Presse

kultur

Konserten hadde premiere på Vossajazz i 2018 og er nå på turné i regi av Nordnorsk Jazzscene. Hildo er et samarbeid med Riksscenen og består av Tore Brunborg på saksofon, Berit Opheim på vokal, Kåre Opheim på trommer og perkusjon, Steinar Raknes på kontrabass og Stein Urheim på ulike strengeinstrument.

Ypperste kvalitet

Dagleg leder i Kalottspel, Nina Fjeldet, gleder seg med rette til å ta imot noen av landets fremste jazz- og folkemusikkutøvere.

– Jeg har ikke hørt denne produksjonen i levende live før, men jeg kjenner musikerne og vet de leverer av ypperste kvalitet, forteller Fjeldet.

Svelekafé

Konserten er på Mellembygd samfunnshus torsdag kveld, og før konsertstart lover arrangørene svelekafé.

Selve navnet har ensemblet hentet fra «Hildo», den gamle kirkeklokken som ljomet over Vossevangen fra tårnet på Vangskirken i gamle dager. Klokken var kjent for sin uvanlig fine og sterke klang og har inspirert flere sagn og folketoner til sin ære.

Folketoner og slåtter

Hildos musikere, med Brunborg og Opheim i spissen, har tatt utgangspunkt i ulike folketoner og slåtter fra mellom annet Voss, Sogn og Hardanger og serverer materialet i nye arrangement og med nykomponerte tema. Publikum kan vente seg både ballader, bånsull, stev, barnesanger, salmer og slåtter. Tore Brunborg har vært en sentral skikkelse i norsk jazz siden han slo gjennom med Masqualero på tidlig åttitall. Berit Opheim er en av våre mest profilerte folkesangere og har samarbeidet med blant annet Trio Mediæval, Karl Seglem og Nils Økland.

«Sammen med et knippe kortreiste musikere blir den gamle folkemusikken lett oppjazzet og tilført en moderne tonedrakt. Vakkert, spennende og forførende. Ikke minst Berit Opheims praktfulle kveding skaper et uttrykk du ikke finner noen andre steder», het det i omtalen i Bergens Tidende etter fjorårets konsertpremiere.

– Kolleger som har vært på konserten, omtaler den som «dritfin», så jeg gleder meg veldig, smiler Nina Fjeldet.