Nærmer seg urpremiere: – Skal jakte på urrytmen

Den energiske danseforestillinga “Groove” er nå inne i sine siste øvingsuker, før urpremieren på Breidablikk Samfunnshus lørdag 14. september.

GROOVE-TEAMET: Fra venstre: Gry Bech-Hanssen, Elisabeth Nesset, Pernille Holden, Katja Schia, Maja Roel og Marianne Kjærsund.  

kultur

“Groove” omhandler seks mennesker som jakter på urrytmen – selveste grooven.

– Ettersom jeg jobber med samtidsdans så har karrieren min holdt meg i Oslo. Jeg har savnet Nord-Norge, og tenke som så at mitt neste prosjekt skulle være der. Og slik ble det, sier helgelending Marianne Kjærsund, som er prosjektleder og kunstnerisk leder.

Forsket på rytme

Sansen for rytme og trommer oppsto da Kjærsund var åtte år.

– Jeg hadde så lyst til å spille trommer, men måtte spille klarinett i stedet. Til slutt begynte jeg med dans i stedet for trommer, for så å begynne på tromme-kurs i godt voksen alder. Der møtte jeg Elisabeth Nesset, min trommelærer, som jeg etterhvert begynte å jobbe sammen med, forteller hun.

Kjærsund og Nesset begynte etterhvert å forske på hva groove og rytme egentlig er, og hva det er som får folk til å bevege på seg.

Kjerneduo

Dialogen om hva rytme og groove egentlig er, har Kjærsund og Nesset holdt gående i åtte år.

– Vi laget noe som het “Kjerneduo”, hvor Elisabeth spilte trommer og jeg improviserte dans til dette. Vi snakket om å søke midler for å få dette ut på scenen, og nå har vi omsider gjennomført dette med forestillinga “Groove”, forteller hun.

– Rytme og groove er noe alle kan relatere til, uansett hvor mye samtidsdans man har sett eller drevet på med før, sier Kjærsund.

Arrangerer verksted

I tillegg til flere forestillinger på Nordavindshagen, Breidablikk og Vangsvik, skal danserne i “Groove” arrangere verksted på Senja, ifølge Nanna E. Berntsen, som er produsent og inspisient i danseprosjektet.

– I verkstedene er målet å dele groovy opplevelser, for eksempel å lage og nyte en rytme sammen som gruppe. Dette kan blant annet gå ut på å klappe forskjellige mønstre sammen, lære noen rytmer og finne fram til “innganger» til å bevege seg sier hun.

– Kjærsund og danserne deler fra det de kan, og som deltaker trenger man ingen forhåndskunnskaper.

– Ypperlig plass

– Verksted og forestillinger er for alle mellom seks til 100 år. Er barna yngre enn seks år er de hjertelig velkommen, men da er det lurt å ha med hørselsvern til dem, på grunn av at det kan muligens bli høy tromming. Vi har også ørepropper vi deler ut til publikum ved behov, forklarer Berntsen.

– Vi har et åpent verksted førstkommende lørdag, 7. september, på Kråkeslottet på Senja. Det er gratis og alle er velkommen, sier produsenten som opprinnelig kommer fra Øveråsen på Senja, og som også har arbeidserfaring fra regionen.

– Jeg kjenner regionen godt, og tenkte at Senja kunne være en ypperlig plass å arrangere “Groove”. Marianne syntes det var en veldig god plan, og endelig er prosjektet klart til å realiseres. Målet er at produksjonen skal turnere i inn og utland etter dette, sier Bertnsen.

Lokale støttespillere

Groove er støttet av Dansearena Nord, Kulturrådet, Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere.

Prosjektet har også lokale støttespillere, blant annet Berg kommune, Ungdsomslaget Breidablikk og Kråkeslottet.

– Uten disse hadde vi aldri fått dette til, sier Berntsen.