Allsidig program på Isogaisa

Med kjendiser som artisten Kevin Boine, healere, forelesere og en hel skole på besøk, er det duket for et tettpakket program på årets utgave av festivalen Isogaisa til helga.

SPIRITUELLT OG ALTERNATIVT: Det blir garantert en spennende og variert opplevelse for de som besøker den spirituelle og alternative festivalen ved Fjellkysten i Lavangen i helga.   Foto: Ulf Antonsen

kultur

– I år har Isogaisa fokus på ungdommen. Vi har unge i komiteer, til rigging og de er også med og former programmet vårt, sier leder Ronald Kvernmo.

Ungdommen vil også få ansvaret for å tenne den hellige ild som skal brenne under hele festivalen, noe Kvernmo karakteriserer som et veldig ærefullt oppdrag. Hele Montessoriskolen kommer innom for å delta aktivt på festivalen.

Unge og etniske

Dermed er årets artister noe som vil falle i smak hos den yngre garde som Kevin Boine og Inna Maria Amundsen. Med over 30 millioner avspillinger på Spotify kommer han innom med kjente låter som «Drømmeland» og «kom til Finnmark». Inna Maria er en samisk artist som har rukket å bli en scenevant artist med favorittband som Queen og synger mest coverlåter. Under hennes konsert lørdag, blir det sang på samisk, norsk og engelsk.

Artisten Gurude som har blitt skikkelig berømt i Russland og Vest-Europa i følge Kvernmo, kommer innom med strupesang og fløytespill. Han er en etnisk artist og poet fra Sakhalin i det nordlige Russland inspirert av blant annet keltisk musikk.

Ringenes herre

I år kommer det flere forelesere innom med et variert program.

– Det blir virkelig nybrottsarbeid når Catrine Hjulstad skal fortelle om Tolkien og Ringenes herre der det brukes en god del urfolkshistorie til å lage bøkene, forteller Kvernmo.

En forelesning om den samiske buen holdes av Geir Anders Hætta. I tillegg vil folk få høre om forholdene for samer i Russland.

– Isogaisa er og skal bli Isogaisa og beholder mystikken og den skal være et rusfritt arrangement, fastslår Kvernmo.

Dermed vil det spirituelle i tillegg til urfolk stå i høysete som samisk naturforståelse, sjamanisme, healing ved hjelp av «Snåsadamen» Anna Rajalova, trommereiser og meditasjon.