– Viktig å få frem både det kvenske og samiske

Landskap, folk og tilhørighet, forestilling og naturvandring: Sážža -helgen forener musikk, fortellertradisjon og friluftsliv.

Sážža-helg: Prosjektleder Ingrid Karlsen står inni en tradisjonell gammegrind – helgen 31. august – 1. september fylles Sážža med enda mer kulturelt innhold. – Det er viktig å få frem både det kvenske og det samiske, sier Karlsen.  

Utstillinger: Sážža Senja naturhus og museum forener flere stammers møte over landegrensene på Nordkalotten. 

Konsert: Trine Strand og Marius Nilsen i forestillingen «Mor Gustava. En kvensk historie» på Kongsvoldstunet tidligere denne sommeren. 

kultur

Det er to dager i månedsskitet august/september hvor kultur, folk og landskap både møtes og oppleves, som prosjektleder Ingrid Karlsen inviterer til på Sážža Senja naturhus og museum. Lørdag er det kombinert vise- og fortellerkveld i Tranøystua; søndag er det guidet tur i Ånderdalen i regi av Norsk forening for utviklingshemmede, denne dagen i samarbeid med LHL. At det nettopp er Trine Strand og hennes forestilling «Mor Gustava. En kvensk historie» som besøker Sážža lørdagskvelden, gleder Karlsen ekstra mye.

Viktig å få frem

– Trine synger så fantastisk, og jeg er så glad for at vi får henne hit. Frem til nå har det vært rettet mest oppmerksomhet på det samiske og lite på det kvenske. Kvenenes historie i vårt området er ikke blitt så mye fremhevet. Selv om vi heter Sážža, er det viktig for oss å få frem både det kvenske og det samiske, sier Karlsen.

«Mor Gustava. En kvensk historie» er en sterk og personlig forestilling om å forlate sine røtter, om lengsel, men også om håp og stolthet over egen bakgrunn, formidlet gjennom skuespill, sang og kvenskinspirert musikk. Teksten har spesiell betydning for artisten og kulturformidleren: Gustava var født i Finland i 1863, hun var kven, og hun var Trine Strands tippoldemor. Fortellerkvelden i etterkant av forestillingen står Åge Tobiassen for. Her vil han gå inn på hvordan nordmenn, samer og kvener til alle tider har brukt av det Senja kan gi. Også han vil ta det musikalske med i sin presentasjon. Landskap, folk og tilhørighet er allerede fysisk til stede i den gamle skolebygningen i Øverbotn. Men innholdet kan stadig berikes.

– Frem til nå har vi hatt konserter med joik, vi har en samisk utstilling, og vi har Senja sameforening som har kontor her i bygget. Samefolkets dag blir behørig markert hvert år. Men det trenger ikke bare være da. Jeg er engasjert som prosjektleder for å skape aktivitet og utvikling i bygget. Og vi ønsker all aktivitet velkommen som kan gjøre Sazza til den attraksjonen og det knutepunktet vi ønsker å være. Når vi viser fram det beste av det norske, kvenske og samiske, synliggjør vi regionens store mangfold.

Sentralt i den samiske delen av utstillingen er gammegrinda fra Nikolaigammen Kaperdalen. Implisitt kommuniserer den og andre artefakter også en bevisstgjøring av egen kulturarv.

– Vi lærer og får kanskje noen nye holdninger med på kjøpet.

Søndagens tur til Ånderdalen er et lavterskeltilbud: Man kan gå sakte, løypen er tilgjengelig med rullestol, og de som synes det blir for langt, kan snu.

– Solveig Nylund i NFU står for opplegget. Oppmøtet blir ved hyttekroa, folk tar med mat selv, og så bidrar arrangørene med bålkaffe.

– Det blir noe for enhver smak hele denne helgen, smiler Karlsen.

Økt turisme

Besøkstallene fra i sommer viser nøyaktig hundre prosent økning i forhold til i fjor. Senterets button-maskin var i bruk under Finnsnes i Fest og var svært så populær blant ungene.

– Et viktig poeng med senteret er faktisk at dette er en nedlagt skole som ellers ville ha stått tom. Dette er gjenbruk, og det er fantastisk at en gammel skole kan brukes til så mye fornuftig.

– Vi merker den økte turismen. Noen av turistene går inn for å se utstillingen, andre spør etter turer. Sážža fungerer som et knutepunkt, og vi henviser turistene videre til natur- og kulturopplevelser og til hvor de kan handle mat og bensin. Ekstra gledelig er det også at lokalbefolkningen kommer innom, både for kafeen og for utstillingen, smiler Karlsen.