Stort engasjement blant barna: – Har slått den gamle rekorden

For fjerde året på rad arrangerer Lenvik bibliotek «Sommerles», som er et tilbud for barn fra 1. til 7. klasse der man leser bøker gjennom hele sommeren. I år knuste Lenvik sin gamle deltakerrekord.

DIPLOM: Alle deltalkerne får utdelt et diplom når kampanjen er ferdig, der det står antall bøker og sider de har lest, samt antall trofeer de har opptjent på nettsiden. 

LESEHESTER: Jonas Bjørnholm (10) og Vilde Olivia Solli (11) er glad i å lese bøker, og begge har deltatt på Sommerles tidligere. 

kultur

Over 400 barn i kommunen deltar på årets Sommerles, noe som tilsvarer nesten 40 prosent av alle 1. til 7.-klassingene. Det er biblioteket veldig fornøyd med.

– Vi ligger godt over landsgjennomsnittet i år, som er på 29 prosent, forteller bibliotekar ved Lenvik bibliotek, Arne-Harald Steilbu.

Belønninger

Kampanjen er nettbasert, og går ut på å lese flest mulig bøker i løpet av sommeren. Hver bok mann leser må registreres på hjemmesiden til Sommerles, og da får man poeng og stiger i nivå. Barna belønnes med premier for hvert tiende nivå de klarer å nå, og disse premiene hentes på biblioteket.

– Premiene motiverer absolutt barna til å lese, slår Steilbu fast.

Dersom man ikke har nettilgang kan man delta med et lesepass som fås på biblioteket.

Dobbel deltakerrekord

Steilbu forteller at i fjor ble det også satt ny deltakerrekord i Lenvik, med 326 deltakere.

– I år har vi likevel slått den gamle rekorden kraftig, sier han.

Han forteller at det jevnlig er nye barn som melder seg på, noe han håper vil fortsette i tiden fremover.

– Jeg håper det blir en positiv snøball som ruller hele sommeren, sier han.

Det er omtrent like mange gutter og jenter som er med, og et lite flertall elever på 5. og 6. trinn, ifølge bibliotekaren.

Jonas Bjørnholm (10) og Vilde Olivia Solli (11) fra Bjorelvnes har allerede lest rundt 30 bøker hver denne sommeren.

– Målet mitt er 50, sier Solli, som skal begynne i 6. klasse til høsten.

De to lesehestene forteller at de har mange venner som også er med på kampanjen, og de anbefaler alle som ikke er med til å bli det.

– Det er gøy å være med, fordi man kan få nye venner, og så kan man se hva og hvor mye både du og andre har lest, forteller Solli.

Fokus på leseglede

«Studier fra USA viser at svake lesere kan tape opptil tre måneders leseutvikling i løpet av sommerferien. Dette betyr i praksis at de rykker tilbake til påske i leseutvikling», skriver Bedre Skole.

Videre skriver de at forskningen deres viser at Sommerles-kampanjen kan bidra til å motvirke det voksende spriket mellom de sterke og svake leserne på skolen.

Steilbu tror også at kampanjen kan ha en positiv effekt for alle elevene ved skolestart, men ønsker at fokuset skal være på at barna har det gøy med å lese bøker.

– Vår tanke er at barna skal få positive opplevelser gjennom lesingen, fastslår han.

Både Bjørnholm og Solli synes opplegget fungerer veldig godt, og forteller at de leser både hjemme og på ferie.

Noe for enhver

– Jeg synes det er veldig morsomt å lese bøker. Når man leser i stedet for å se film kan man lage sine egne bilder i hodet, sier Solli.

Det er ikke bare bøker på norsk som kan registreres. Bøker på andre språk, lydbøker og lettlestbøker gir poeng.

– Jeg liker å lese bøker på andre språk også noen ganger, for eksempel svensk og engelsk. Og nå hører jeg Harry Potter på lydbok, forteller Bjørnholm.

Sommerles varer i år fra 1. juni til og med 31. august, og avsluttes med en bokfest på biblioteket torsdag 5. september.