Senja-danser markerer seg internasjonal: – Skaper stor ærefrykt hos meg

Danseren Eirik Dreyer Sellevoll fra Stonglands-eidet leies inn som koreograf for London Institute of Performing Arts (LIPA) i London. I august reiser han til Canada for å jobbe med stjernekoreograf fra «So You Think You Can Dance».

Suksess: Eirik Dreyer Sellevoll fra Stonglandseidet drømte helt siden han var liten om å bli profesjonell danser. I dag jobber han som koreograf på stjernefabrikken London Institute of Performing Arts (LIPA), og skal assistere den anerkjente danseren, koreografen og dommeren Stacey Tookey, kjent fra «So You Think You Can Dance». Her fra dansefilmen «I Wish I Was», som Sellevoll spilte inn sammen med Kristine Berget.  

Eksamen: Eirik Dreyer Sellevoll har koreografert avgangsforestillinger for danseklassene på LIPA tre år på rad, og skal våren 2020 tilbake igjen. Her fra stykket «1989» til forestillingen ICONIC for forstudium dans på LIPA 2019. 

Fargerikt: Under studiene på LIPA ble Sellevoll med i dansekompaniet Ashton Collective, som blant annet satte opp forestillingen Sophie, hvor dette bildet er tatt. 

kultur

De tre siste årene har 26-åringen reist til London i slutten av mai for å koreografere danseelevenes avgangseksamen ved den internasjonalt anerkjente Paul McCartney-skolen i England. Også til våren har skolen meldt ønske om å få leie ham inn til å koreografere for avgangsklassene.

– Hvorfor har de valgt akkurat deg, fra lille Stonglandseidet på Senja?

– Det er et godt spørsmål, som jeg kanskje ikke har noe godt svar på. Hva skal jeg si, sier Sellevoll, før han nøkternt legger til:

– Kanskje var det tilfeldig at vi ble plukket ut første gang, og så har de vært fornøyde med det vi har levert, og valgt oss igjen. Kanskje er de glade i oss, kanskje har de lukket øynene. Jeg vet ikke.


Senja-danser i LA: – Sinnsyk opplevelse

Dansetalentet fra Senja, Eirik Dreyer, fikk andreplass i en stor dansekonkurranse i LA, og ble samtidig tilbudt jobb i «So You Think You Can Dance».

 

Vil spre danseglede

– Eller kanskje de synes du er dyktig?

– Det kan også hende, sier Sellevoll ydmykt.

Han har selv gått på danselinjen på LIPA, hvor han også ble med i dansekompaniet Ashton Collective.

Hittil har han blant annet koreografert stykkene «Evergreen» til førsteklassen og «1989» for forstudium dans på LIPA 2019. Han er imidlertid «bare» én av flere eks-studenter ved LIPA som blir hentet inn for å gjøre jobben, forteller han.

– Det jeg ser er at vi alle har noe fordskjellig å tilby. Vi har svært varierende uttrykk, på godt og vondt, sier han.

Som koreograf er Sellevoll selv opptatt av å spre danseglede og «at mennesket i danseren kommer frem».

– Jeg ønsker at gleden i det du holder på med skal være det som driver deg i øyeblikket. At gleden i dansen hjelper deg å huske hvorfor du begynte med dette, sier Sellevoll.

Slik ønsker han også at dansen skal få «en større betydning enn å bare kaste en form.»

– Jeg er genuint forelsket i det jeg driver med, og det vil jeg gjerne spre, sier han.

Tidligere har Sellevoll deltatt i konkurransen Capezio A.C.E. Awards i Los Angeles, hvor hans dansegruppe «Untitled» tok en sensasjonell andreplass. Der ble han også «oppdaget» av koreograf og danser Stacey Tookey, kjent fra danseprogrammet «So You Think You Can Dance», hvilket ble starten på et fruktbart bekjentskap.

– En stor ære

– Vi ble kjent i 2017 da hun la merke til meg i en danseklasse på Capezio. Da ble jeg tilbudt å jobbe med henne, og siden har jeg forsøkt å opprettholde kontakten ved å sende oppdateringer om hva jeg driver med og hvor jeg er, forteller Sellevoll.

I tillegg har de to en felles venninne, som foreslo for Tookey å ta med Senjaværingen på dansecampen «Camp Protegé» i Canada.

– Nå har hun gitt meg fullt «scholarship» for å komme og være hennes assistentkoreograf hele uken, sier Sellevoll, som synes det er en stor ære.

– Ja, absolutt, og det skaper også en æresfrykt hos meg. Jeg blir redd for å ikke innfri forventningene hennes, sier danseren, men legger til:

– Samtidig føler jeg at jeg har kommet til et punkt nå hvor jeg kan stole på mitt virke, og at det jeg gjør også kan bety noe. Det at de har valgt meg på bakgrunn av hva de har sett og erfart, vitner kanskje om at det er kvalitet i arbeidet mitt akkurat nå, sier han.

– Har gifta meg med dansen

Selv om Sellevoll alltid har drømt om å bli danser, hadde han ikke trodd at dette skulle skje.

– Nei. Stacey er en av de jeg har vokst opp med å se på TV, som var helt sånn utopisk å tenke på. Hun var et TV-ansikt, ikke en jeg trodde jeg noensinne skulle møte, sier Sellevoll, og legger til:

– Ting har utviklet seg i en helt annen retning enn jeg hadde trodd.

– Hvordan har du klart å komme dit du er i dag?

– Det er vel en god dose naivitet, en dose «det går bra, Eirik», og en dose «hvorfor ikke?», svarer danseren.

Minst like mye handler det selvsagt om hard jobbing.

– Jeg vil virkelig det jeg holder på med. Jeg har gifta meg med yrket mitt, og vi har et flott forhold, sie han.

I tillegg har Sellevoll vært veldig heldig med støtte opp igjennom årene fra familien, venner og mentorer.

– Til syvende og sist er det likevel en selv som må gjøre jobben. Den er det ingen som kan gjøre for deg, det gjelder jo i alt, avslutter han.