Kulturfest i Målselv:

Folkemusikk fra fem land på årets Kalottspel

I år kan du høre folkemusikk fra fem ulike land på Kalottspel-festivalen i Målselv. Programmet er tettpakket med spennende kulturelle innslag - alt fra enmannsorkester til folkemusikkyoga.

FOLKROCK Det norske bandet Gåte er ett av de musikalske innslagene på festivalen.  Foto: Ole A. Ekker

«ONE-WOMAN BAND» Finske Maija Kauhanen spiller kantele, perkusjon og synger — helt alene.  Foto: Antti Kokkola

kultur

Årets Kalottspel arrangeres fra 8. til 11. august. Flesteparten av konsertene vil finne sted på Mellembygd Samfunnshus, ifølge daglig leder Nina Fjeldet.

– Vi har gjort noen grep for å gjøre festivalen mer kompakt, for eksempel å bruke samfunnshuset som hovedarena for arrangementene, forteller hun.

Innslag fra hele Nordkalotten

En del av konseptet til Kalottspel er å formidle og videreutvikle folkemusikken og folkedansen på Nordkalotten. Artistene som skal spille i år kommer fra både Norge, Sverige, Finland, Russland og Skottland.

– Vi har funnet artister som passer godt inn og fyller opp bredden i Nordkalott-profilen. I tillegg prøver vi å nå ut til så mange aldersgrupper som mulig, forklarer Fjeldet.

– Er det noe i årets program du er ekstra fornøyd med?

– Ja, jeg må nesten trekke fram Gåte, som vi har jobbet i mange år for å få hit. De spiller vanligvis på større arenaer, men de hadde veldig lyst å komme og spille på Kulturlåven, forteller hun.

På fredag kveld opptrer Gåte på Moen Kulturlåve. En annen norsk folkemusikkgruppe som kommer til årets Kalottspel er Hekla Strålstrenga, som spiller på lørdagskvelden.

Finsk enmannsorkester

Fjeldet trekker også fram Maija Kauhanen fra Finland som ett av sine høydepunkt i år. Kauhanen er et enmannsorkester, og spiller kantele, perkusjon og synger.

– Hun er et skikkelig råskinn. Jeg gleder meg til å få oppleve det, sier Fjeldet.

Det er Kauhanen som starter hele langhelga. Hun deler scenen med Målselv Spelmannslag og ungdommene fra Arktisk Takt og FolkBand Spelmannslag.

– Det er så mye bra som skal skje i løpet av helga. Jeg tror det blir musikk som passer både for folkemusikknerdene og de uten peiling på folkemusikk, sier Fjeldet.

Nye og gamle aktiviteter

KulTur langs Målselva har lenge vært et populært arrangement under Kalottspel, og har blitt arrangert i bortimot 15 år. Her får du være med på en stemningsfull flåtetur langs Målselva sent på kvelden med diverse kulturelle og estetiske innslag underveis. Fjeldet forteller at opptil 120 personer kan bli med på den uvanlige turen.

– Vi har en del planer for elvesafarien i år, så den tror jeg blir utrolig fin, sier hun.

Turen finner sted torsdag klokka elleve på kvelden.

Et derimot helt nytt innslag på årets festival er folkemusikkyoga. På fredag inviterer yogainstruktør Hege Gjerdum og trøorganist Mariann Torset til en uvanlig yogaøkt med levende folkemusikk fra trøorgelet Marja-Liisa.

– Jeg tror alle på årets Kalottspel vil oppleve noe de aldri har sett eller hørt tidligere, fastslår Fjeldet.

Gratis familiedag

Videre forteller Fjeldet at på lørdag vil fokuset være på barn og familier. Da får barna blant annet mulighet til prøve instrumenter, lage buttons, få ansiktsmaling og lage skramleinstrumenter.

– Vi skal ha et skramleorkester på familiedagen, der alle barna kan få lage og spille på skramleinstrumenter, forteller hun.

Fjeldet sier at det også vil bli en helt ny programpost for de minste.

– På KalottSprell får barn fra seks år og under sitt første møte med rytmer, sang og dans.