Unge talenter på rekke og rad

– Fått veldig god respons

For fjerde året på rad arrangeres det en rekke gratiskonserter med unge musikere i Kunnskapsparken på Finnsnes, som en del av prosjektet «Time for Music».

Godt samarbeid. Samarbeidet mellom musikerne og konsertvertene fungerer godt. Fra venstre: Helga Foshaug Fredriksen, Sanne Suh Berger og Ann-Helene Steilbu.   Foto: Dina Bråthen

Samspill. Helga Foshaug Fredriksen avsluttet konserten sin med pianist Sanne Suh Berger som akkompagnatør.  Foto: Dina Bråthen

kultur

Parkert Piano er et initiativ hvor det plasseres pianoer i offentlige rom over hele landet, og instrumentet er tilgjengelig for alle som ønsker å ta det i bruk. Våren 2016 ble Finnsnes første sted i Nord-Norge som fikk tildelt et slikt piano. I løpet av sommeren skal det holdes hele 35 konserter, hver mandag til fredag, rettet mot de reisende med Hurtigruten og lokalbefolkningen.

– Jeg synes det er bra at vi unge får spilleerfaring og får øvd oss foran et publikum, sier fiolinist Helga Foshaug Fredriksen.

Populært

Fredriksen er én av de unge musikerne som deltar i prosjektet, og tirsdag formiddag spilte hun konsert for et storfornøyd publikum i Kunnskapsparken.

– Det er gøy at turistene får komme og se litt av hva Finnsnes har å by på, sier Fredriksen.

Dette var 18-åringens første konsert på Parkert Piano, og hun sier at det absolutt er noe hun kunne tenke seg å gjøre igjen.

– Turistene sa det var fint å høre på konserten og de ga mye applaus, så jeg tror de var veldig takknemlige, forteller 18-åringen.

Arena

Idéutvikler og lærer i kulturskolen, Sindre Sandvik, er glad for at ungdommene har en arena å opptre på — også på sommeren.

– Vi er veldig glad for å ha mulighet til å gi ungdommene denne arenaen å opptre på, selv når det er undervisningsfri i kulturskolen. Det gir så mye tilbake til både de i publikum og for ungdommene som er med, sier han.

De unge musikerne er fornøyd med hvordan prosjektet fungerer, og at konsertene har slått så godt an blant de reisende med Hurtigruten.

– Vi har fått veldig god respons fra turistene. Når de kommer hit til Finnsnes har de ikke tid til å gjøre så mye, fordi båten bare står her i en halvtime. Så da er det fint at vi har disse konsertene som de kan komme og høre på, sier konsertvert og kulturskoleelev Ann-Helene Steilbu.

Mange gode erfaringer

Det er ikke bare elever ved kulturskolen i Lenvik som får tilbud om å spille konsert. Sandvik forteller at også andre ungdommer i nærmiljøet deltar, for eksempel lokale band, elever fra andre kulturskoler i området og elever med faget Instrument, Kor og Samspill ved Senja VGS i Finnfjordbotn.

Han mener ungdommene gjør seg gode og verdifulle erfaringer gjennom å delta, både som musikere og verter.

– En viktig side med prosjektet er at ungdommene arrangerer konsertene selv. Det er de som står bak både markedsføring og gjennomføring, fastslår Sandvik.

Han forteller at prosjektet absolutt er noe de ønsker å fortsette med videre.

– I utgangspunktet var dette bare et treårig prosjekt, men kulturskolen har bestemt at pianoet skal bli stående, slik at ungdommene får beholde den fine konsertarenaen, sier Sandvik.

Videreføring

Nå har de videreført konseptet til et samarbeid med Hurtigruten Foundation og Sparebankstiftelsen DNB, som bidrar med honorar til konsertvertene. Årets verter er Nicoline Heiberg-Evenstad, Vilde Enkrog, Sanne Suh Berger og Ann-Helene Steilbu, som alle er pianoelever ved kulturskolen i Lenvik.

– Våre oppgaver er å ringe til Hurtigruten og informere om at det skal være konsert, hente og rigge klart alt utstyret, sette frem pianoet, og så ta imot turistene når båten legger til kai, forteller Steilbu.

De håper både turistene og lokalbefolkningen fortsetter å komme og høre på de unge talentene.