Utstilling ble suksess – neste år kommer den til Finnsnes

Fredag kveld ble kunstprosjektet Sporløft åpnet med utstilling på Hisnakul. Neste år gjentas prosjektet på Finnsnes.

GALLERI: Hisnakul er bygget om til et fullblods kunstgalleri i anledning Sporløft-utstillingen. 

GLAD: Bent Aune, Svein Arild Berntsen og Børre Lien under utstillingsåpningen fredag kveld. 

FORNØYD: Ordfører i Lenvik kommune Geir-Inge Sivertsen og andøyordfører Jonni Helge Solsvik. 

kultur

Utgangspunktet for det hele er en utflyttet andværing, næringsutvikleren Børre Lien. Han ønsket at Andøy og den kommende storkommunen Senja, burde knyttes tettere sammen på en måte som og etterlater kunstneriske spor. Derav navnet Sporløft.

Børre fikk koblet sammen de to kunstnerne, Bent Aune fra Andenes og Svein Arild Berntsen fra Senja, som blant annet vil bruke musikk, poesi og maleri som uttrykk.


Går i bresjen for ny kultursatsing:

– Håper folk ser viktigheten av visuell kunst

Kunstner Bent Aune fra Andenes og Senja-kunstner Svein Arild Berntsen står i bresjen med initiativtaker Børre Lien for en ny kultursatsing på tvers av kommunegrensa.

 

Over 100 på utstillingsåpning

Fredag kveld var det åpning av utstillingen til de to kunstnerne i Hisnakul, og både ordfører Geir-Inge Sivertsen fra Lenvik og andøyordfører Jonni Helge Solsvik deltok. Sistnevnte stod for selve åpningen.

De to hadde tidligere på dagen møttes til næringsseminar der blant annet omstillingskommune, sjømatnæring på Senja og Andøya Space Center stod på agendaen.

– Uten at vi har kunst med oss, så er næringsutvikling fattig, sier Lien.

Alle de tre initiativtakerne er fra seg av begeistring over det store oppmøte i et nyrenovert Hisnakul fredag kveld.

– Det er som en rockekonsert, sier Berntsen.

– Helt supert. Vi hadde jo et håp om et slik frammøte, sier Aune.

Det var tydelig at publikum koste seg med de i underkant av 90 kunstverkene fra de to kunstnerne og fikk du ikke med deg åpningen, så er det ikke for sent.

– Utstillingen blir hengende i tre uker, sier de to.

Skaper entusiasme

De satte i gang uten midler, men har underveis klart å skape en entusiasme som har gjort at de har fått mange gode sponsorer som gjør dette samarbeidsprosjektet mulig.

Sammen har de utviklet et toårig prosjekt som innebærer to utstillinger, en på Andenes og den andre på Finnsnes, og konserter på begge sider av Andfjorden.

– Det har ballet på seg siden starten, nå blir det to utstillinger og kirkekonsert med mannskor på begge sider, sier Aune.

Selv skal han bidra med sin billedkunst og opplesing av den nordnorske dikteren Frithjof Vang (1927–2006), som Aune mener har falt ufortjent i glemselen.

På konserten i Andenes kirke lørdag kveld hadde de to kunstnerne fått med seg kantor Ivar Jarle Eliassen på orgel, og kveldens spesielle gjest er deres venn Børre Lien.

– Vi håper at Sporløft skal skape ringvirkninger som gjør at kommunene kan samarbeide omkring kultur, turisme og annen næring, så her er det mange muligheter som ennå ikke er utnyttet, forteller de to videre.