Sjelden godbit: Her blir det luksuskonsert

Fredag leveres en sjelden musikalsk godbit hos Nordavindshagen I Dyrøy.

BAROKK: Med konserten Salve Regina i Nordavindshagen fredag kveld vil Ensemble Hyperborea, som sette fokus på kvinnelige komponister som dels har gått i glemmeboken. Berit Norbakken Solset er én av de som medvirker til konserten. – En sjelden mulighet, sier kulturskolerektor i Dyrøy Anna Starr.  Foto: Maria Baaing

kultur

– Det er fantastisk at disse damene har valgt å flytte tilbake til landsdelen og er villige til å spille til et hjemmepublikum, sier kulturskolerektor Anna Starr i Dyrøy.

Fredag får Nordavindshagen besøk av Berit Norbakken Solset med internasjonal karriere og et ensemble. Med seg har hun mezzo-sopran Sunniva Eliassen, også fra Finnsnes med stor karriere. De spiller barokkmusikk i Ensemble Hyperborea sammen med Sigmund Nystabakk (Tromsø) på teorbe og Siri Hilmen (Bergen) på cello. Teorbe er en langhalset gitar fra barokk-tiden.

Musikken de skal framføre er barokk kirkemusikk og av kvinnelige komponister som har gått mer eller mindre i glemmeboken.

– Jeg er barokk-spesialist, men selv med 20 års erfaring har jeg ikke hørt om disse kvinnelige komponistene. Man kan bare spekulere hvorfor de ikke er kjent i dag. Det skal bli spennende å høre musikken, sier en entusiastisk Starr.

Alenemor

Ifølge Solmund Nystabakk, er det i år 400 år siden komponisten Barbara Strozzi ble født i Venezia. I tillegg til å være en genial og særegen komponist og utøver, var hun alenemor til tre barn og valgte etter alt å dømme å leve uavhengig for å kunne vie seg til musikken. Til tross for at hun var den mest-publiserende komponisten i Venezia midt på 1600-tallet, er Barbara sterkt underrepresentert i vår tids konsertprogrammer, og det er bare et fåtall av hennes komposisjoner som framføres.

Med konserten Salve Regina vil Ensemble Hyperborea sette fokus på Barbara Strozzi som komponist og foregangskvinne ved å vise fram den mindre kjente kirkemusikken hennes. Det blir også musikk av hennes samtidige kolleger Isabella Leonarda og Claudia Francesca Rusca.

Luksus

– Det er alltid en stor opplevelse å få høre Berit og Sunniva synger sammen – stemmene deres blander så godt sammen. Det er en luksus for landsdelen at Berit, Sunniva og Solmund (som kommer fra Nordland) har alle valgt å komme tilbake til røtene sine i Nord-Norge, og man må gripe sjansen å få høre dem når de er på turne her og ikke sørpå der de har den største delen av konsertene sine.

Turneen går videre til Bodø, Alta og Tromsø senere

– Vi er heldige vi i Brøstadbotn, som får konserter og artister som hører til på storscener i byene hit.