Tradisjonsrik festival med ny vri – skal sette barna i fokus

Sjøfiskefestivalen på Lysnes har vært arrangert i over 40 år. Når festivalen går av stabelen i år, er det med et nytt konsept.

LYSNES: Fra venstre Helene Pedersen, Toralf Kristiansen, Cathrine og Petrikke Solheim, Marthe Sommerseth Larsen, Malene Paulsen, Monika Paulsen og Therese Paulsen gleder seg til å ta imot unger fra hele Midt-Troms til Senja barnefestival Lyst hele natta. Festivalområdet er i havna på Lysnes. Foto: Privat 

AKTIVITETER: Festivalsjef Malene Paulsen og kommunikasjonssjef Marthe Sommerseth Larsen lover mange aktiviteter for barn lørdag 13. juli.  

TRADISJON: I over 40 år har det blitt arrangert fiskefestival på Lysnes. Nå blir fokuset for festivalen rettet mer mot barn. Her fra Sjøfiskefestivalen i 2012. 

kultur

I 1976 startet Oskar Edvardsen det som den gang var en ren fiskefestival. Siden den gang Ungdomslaget på Lysnes arrangert festivalen, der inntektene har gått til å drifte og vedlikeholde klubbhuset.

For barna

Nå har sjøfiskefestivalen blitt til Senja barnefestival; Lyst hele natta, som skal by på natur- og kulturopplevelser for barn.

– Det er på høy tid at barn på Senja får sin egen festival, og vi ønsker å arrangere en festival som har barn i sentrum. Her skal barn få prøve seg på ulike aktiviteter, i tillegg til at de kan få kose seg med musikk fra scenen, sier festivalsjef Malene Paulsen i en pressemelding.

Selv om festivalen nå retter seg mer mot barn, er fremdeles fisk en viktig ingrediens i arrangementet.

– Fiskefestivalen har vært populær og mange unger har fått sin første fiskeopplevelse her på Lysnes. Under årets festival skal det også være mulighet til å fiske, både fra kai og fra båt. De eldste barna får lov til å være med ut på havet, sier Paulsen.

Inn med det nye

I fjor fikk ungdomslaget nytt styre og dermed kom det også nye ideer på bordet.

– Sjøfiskefestivalen var et rimelig gammelt konsept. Vi hadde lyst til å prøve noe nytt og se responsen på det, sier Paulsen, som selv er styresekretær.

– Festivalen er rettet mot barn i år, men med de aktivitetene vi har kan både barn og voksne kose seg, og kanskje lære seg noe nytt også.

Tidligere har festivalen gått over flere dager, mens den i år avholdes som en endagsfestival.

– Vi tar det ikke så stort i år, men vil heller vise folk hva vi har på Lysnes, med aktiviteter og forskjellige ting å gjøre. Forhåpentligvis kan det gi mersmak, slik at folk kommer tilbake neste år, sier festivalsjeften.

Gårdsdrift

Festivalen skal holdes på Lysnes kai og på nabogården Ribsnes gård lørdag 13. juli. Ifølge arrangøren skal ungene få nærkontakt med dyr av ulike slag, og i tillegg ta opp gulrøtter og potet.

Arrangøren har fått med seg flere sponsorer på laget.

– Det er ikke all verdens med tilbud på sommeren rettet mot unger, for de som ikke reiser bort på ferie. Da har vi et tilbud til dem. Med en gratisfestival åpner man muligheten for at flere kan komme. Det er ingen aldersgrense, men barn under 12 år må ha med en voksen, forteller Paulsen.

Ungdomslaget vil i år se hvordan interessen for festivalen er, for så å eventuelt videreutvikle konseptet med flere eller forskjellige aktiviteter.

– Jeg er veldig spent, det er vi alle sammen, avslutter festivalsjeften.