Krigsforedrag med NRK-profil: – Forventer bra interesse

Morten Jentoft tar utgangspunkt i sin egen bok «Finland 1918» i et foredrag på Lenvik Bibliotek førstkommende torsdag 28. mars.

Korrespondent: Morten Jentoft, kjent blant annet som NRKs korrespondent i Finland, Polen og Russland, skal holde et fordrag der han tar utgangspunkt i sin egen bok «Finland 1918» i auditoriet i Kunnskapsparken på Finnsnes førstkommende torsdag 28. mars.  Foto: NRK

Interessant: Bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek regner med bra interesse for foredraget til NRK-profilen Morten Jentoft.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Mange kjenner sikkert Morten Jentoft fra hans virke som korrespondent i Moskva i perioden 2014 til 2018. Han har i en årrekke vært ansatt i NRK, faktisk også i NRK Finnmark.

Jentoft behersker blant annet språkene samisk, russisk og finsk. Og det er nettopp Finland, og borgerkrigen som en gang raste der, den profilerte journalisten og forfatteren skal snakke om i sitt foredrag på Lenvik Bibliotek førstkommende torsdag 28. mars.

– Dette foredraget går på samme dag og til samme tid som vi alltid har slike arrangementer i regi av biblioteket. Og siden vi forventer bra interesse for det har vi lagt det til auditoriet i Kunnskapsparken, der det er best plass, påpeker bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Lenvik bibliotek, som legger til at besøket av Morten Jentoft inngår i Bokåret 2019 og er støttet økonomisk av fylkeskommunen.

Lite kjent

Borgerkrigen i Finland i 1918 var forholdsvis kortvarig, og ble utkjempet i perioden 27. januar til 15. mai, mellom tropper fra konservative og sosialistiske fraksjoner.

Arne-Harald Steilbu tror at dette er en hendelse folk flest kanskje ikke vet så mye om.

– Det er i hvert fall mitt inntrykk at dette er en periode i finsk historie det ikke har vært så mye fokus på. Og det er litt rart å tenke på at det såpass sent som i 1918 ble utkjempet en borgerkrig i vårt fredelige naboland. Det var også en veldig blodig borgerkrig med bortimot 37.000 døde, der krigsfangene som ble tatt på begge sider ble behandlet svært brutalt, forklarer Steilbu, som mener at foredraget vil passe både for privatpersoner med historisk interesse og fagpersoner som lærere og andre.

– Dette er jo et tema som Morten Jentoft har satt seg svært godt inn i, som man vet har han også selv jobbet i Finland. Boka han tar utgangspunkt kom ut i fjor, og er jo derfor å regne som en ganske ny utgivelse.

Bilder

– Har Morten Jentoft opplyst noe om hvordan han vil legge opp dette foredraget?

– Ja, han opplyser blant annet at han også skal vise bilder fra det som skjedde under borgerkrigen. Dette er så vidt jeg forstår bilder som er tatt av norsk helsepersonell som ble sendt til vår naboland for å hjelpe sårede og skadde.

– Vil publikum kunne stille spørsmål?

– Det vil jeg tro, selv om jeg ikke har sjekket det spesielt i dette tilfellet. Men våre foredragsholdere pleier å legge opp til en spørsmålsrunde på slutten av foredragene sine.

– Hvordan tror du det vil innvirke på interessen at dere får en såpass profilert foredragsholder på besøk?

– Jeg tror nok at det hjelper bra på, Morten Jentoft er jo en dyktig og respektert reporter mange av oss har sett i TV-ruta i en årrekke. Det er i forbindelse med at han er ute på en foredragsturné at vi får besøk av ham, og det ville som sagt ikke vært mulig for oss å få det til uten støtte fra fylkeskommunen.