Lanserer bind tre i serien «Krigsår»

Tredje bind i serien «Krigsår» lanseres i Sørreisa Kulturhus førstkommende mandag 18. mars.

TRYKKET Leder i Sørreisa Historielag, Dag Martinsen, med et eksemplar av tredje bind i serien «Krigsår» fersk fra trykken. Bokserien tar for seg det som skjedde i Sørreisa og Dyrøy under den andre verdenskrigen.  Foto: Trond Sandnes

Egentlig skulle det andre bindet være det siste, men da dette ble kjent meldte mange flere kilder seg

Dag Martinsen, leder i Sørreisa Historielag

SOLID Bind nummer tre i serien «Krigsår» er blitt et solid dokument på bortimot 300 sider. Også den tredje boka er illustrert med historiske bilder.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det opplyser leder i Sørreisa Historielag, Dag Martinsen.

– Denne bokserien er jo et resultat av et samarbeid mellom historielagene i Sørreisa og Dyrøy, og det er jo også våre to historielag som står som utgiver av den. Det tredje bindet er ikke kommet ut i vanlig salg ennå, så lanseringen vil være den aller første anmledningen man får til å ta en titt på det. Og selvsagt kjøpe det, hvis man ønsker det, forklarer Martinsen.

Lanseringen er lagt til Sørreisa Kulturhus førstkommende mandag 18. mars, der noen er spesielt invitert.

– I anledning lanseringen har vi vært så heldig å få besøk av noen dyktige fagpersoner fra Universitet i Tromsø, som skal snakke om temaer er som er relevant for utgivelsen.

Foredragsholdere

Fagpersonene Dag Martinsen sikter til er professor Tom Kristiansen, som er leder for det såkalte krigsprosjektet ved Universitet i Tromsø, og stipendiat Kurt Henrik Dalmo fra samme universitet. Den tredje foredragsholderen er Sissel Kvanli.

– Professor Tom Kristiansen skal holde et foredrag som blant annet tar for seg krigen i regionen i 1940, overordnet blikk på de allierte, kongen, regjeringen og overkommandoen, mens Kurt Henrik Dalmo har satt fokus på Narvik-felttoget, opplyser Dag Martinsen.

Den tredje foredragsholderen, Sissel Kvanli, stiller mer som privatperson, og skal snakke om en tur i sin fars fotspor.

– Sissel Kvanlis far, Kåre Kvanli, deltok nemlig i Narvik-felltoget i 1940. Datteren har ved hjelp av kyndige veivisere gått den samme ruten som han og felttoget gikk de skjebnesvangre dagene i 1940, og vil blant annet fortelle om dette. Vi tror at alle foredragene vil være av stor interesse for historieinteresserte.

– Er det inngangsbillet på denne lanseringen?

– Ja, men den er svært beskjeden. Så liten at den knapt kan kalles symbolsk, og på den er kaffe og kaker inkludert i prisen.

Det aller første bindet av «Krigsår» kom ut i 2011, mens det andre bindet ble lansert noe i underkant av to år etter.

– Egentlig skulle det andre bindet være det siste, men da dette ble kjent meldte mange flere kilder seg. Det viste seg at det var mange flere mennesker som satt inne med informasjon om det som skjedde i Sørreisa og Dyrøy under okkupasjonen av Nazi-tyskland, påpeker Martinsen.

– Men det tredje bindet blir vel det siste?

– Nei, faktisk ikke. Redaksjonen har fått inn så mye stoff at de nok blir et fjerde bind også. Vi tenkte først å trykke dette stoffet i årbøkene, men da ville det knapt bli plass til noe annet.

Kåre Rasmussen

– Kåre Rasmussen har vært veldig sentral i arbeidet med disse bindene.

– Ja, han har i realiteten vært redaktør for dem, selv om han selv forestrekker å si at han bare sitter i redaksjonskomiteen. Han har foruten dette også bidratt svært mye med innhenting av informasjon og som skribent av artikler til bindene. Som du sier en særdeles sentral og viktig person i dette arbeidet.

Det samme er ifølge Martinsen Jim Are Jensen Løkke, som også sitter i redaksjonskomiteen.

– Han bidrar i likhet med Kåre Rasmussen veldig mye, også når det gjelder å hente inn det rike materialet av historiske bilder man finner i alle tre bindene.

Bind tre av «Krigsår» er trykket i opplag på 650 eksemplarer.