Lenvikdrakten lever videre selv om kommunenavnet blir borte

At Lenvik kommune opphører å eksistere har ingen betydning for Lenvikdraktens framtid som kvinnefestdrakt.

Festfager: Sofie Karoline Fjeld Hanssen iført alle første Lenvikdrakten som er laget i sin konfirmasjon. Hun er barnebarnet til Britt Lisa Lie Hanssen, som er den eneste gjenlevende av til sammen fem damer som satt i komiteen som var satt sammen for utforme og lage designet til Lenvikdrakten.   Foto: Sweet Memories Studio

Mitt tips er at festdrakten for Lenvik kommer til å bli enda mer populær og etterspurt når Lenvik ikke eksisterer som kommunenavn lenger

Britt Lisa Lie Hanssen

Populær: Lenvikdrakten lever selvsagt videre selv om Lenvik kommune endrer navn, forsikrer Britt Lisa Lie Hanssen (tv) og Liv-Karin Halvorsen ved Blomsterliv.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det understreker Britt Lisa Lie Hanssen, som er den eneste gjenlevende i festdraktkomiteen som hadde ansvaret for å utarbeide Lenvikdrakten. I denne komiteen satt foruten Lie Hanssen Sigrid Svestad, Erun Trulsen, Agathe Kristiansen Winther og Aud Synnøve Lyshoel.

–Men det var Haldis Fyhn Erntsen fra Sultenvik, som tok initiativet til å få laget en kvinnefestdrakt for Lenvik, og som satte sammen den komiteen som skulle gjøre det, som jeg altså satt i. Så all ære til henne, understreker Britt Lisa Lie Hanssen.

Å utforme den nye festdrakten for kvinner var noe Lie Hanssen beskriver som et møysommelig og omfattende arbeid, da de ikke hadde noen felles tradisjoner for festdrakter å bygge på.

– Vi gikk tilbake 150 år i tid, til perioden 1810 til 1830, for å finne fellestrekk i snitt og stil som vi kunne bygge videre på når vi utformet Lenvikdrakten. Vi så blant annet på hva som var felles når kvinner skulle pynte seg til store anledninger, forklarer Lie Hanssen, som etter at det ble kjent at Lenvik skulle slås sammen med andre kommuner og skifte navn til Senja kommune fra 1. januar 2020, har fått en rekke spørsmål om festdraktens framtid etter kommunesammenslåingen.

– Det gikk på hva som ville skje med Lenvikdrakten når kommunenavnet Lenvik ble borte. Til det er det å si at selvsagt skal Lenvikdrakten leve videre selv om kommunen skifter navn. Mitt tips er at festdrakten for Lenvik kommer til å bli enda mer populært og etterspurt når Lenvik ikke eksisterer som kommunenavn lenger, mener Lie Hanssen.

I 1976 kom medlemmene i komiteen som skulle jobbe med Lenvikdrakten sammen for første gang, mens det første eksemplaret av festdrakten var klar i 1981.

– Stakken i drakten måtte bli sort, da denne fargen var det vanlige og det som var mest brukt. Det samme gjaldt blusen, som måtte være hvit. Den rustrøde fargen på vesten fant vi på et gammelt vevd underskjørt. Den hadde en sterk og klar farge som hadde holdt seg veldig godt i mange år, som mest sannsynlig var plantefarget. I dag spesialfarges stoffet til drakten for å få til nøyaktig samme farge, forteller Hanssen.

Løvetann

Det var Britt Lisa Lie Hanssen som kom opp med ideen om at stakken burde dekoreres med løvetannbord både nede og oppover langs begge sidene.

– Løvetann er jo en blomst som vi bor her har et nært forhold til. Den er både elsket og hatet, samtidig som den er en veldig hardfør vekst som står han av uansett værforhold og stedet den vokser, akkurat som vi som bor i denne landsdelen. Så det måtte bli den, forklarer Britt Lisa Lie Hanssen, som broderte den kjente veksten på stakken.

– Personlig synes jeg Lenvikdrakten er veldig fin. Jeg har sett kvinner ha den på seg under markeringen av 17. mai i hovedstaden vår. Den lyser opp i mengden med sitt design og sine flotte fargesammensetninger, understreker Lie Hanssen.

Den endelig forgivningen i søm og snitt på drakten ble gjort av Agathe Kristiansen Winther, etter at den kunstneriske utformingen og tegninger og broderi var gjort av Britt Lia Lie Hanssen.

Stoffvalget til drakten ble vesentlig ull og bomull. Dette blant annet fordi komiteen var av opptatt av at Lenvikdrakten ikke skulle bli for kostbar for folk flest. Men også fordi dette var stoffer som tradisjonelt ble brukt på den tiden.

Tegninger

Lenvikdrakten selges i dag over disk i forretningen Blomsterliv på Finnsnes, der Liv-Karin Halvorsen er innehaver.

– Er det ønskelig kan vi også sørge for at kunder som måtte trenge det kan få hjelp med sying og broderiene på drakten. I dag er påtegningene mer nøyaktig fordi de er datautformet, påpeker Halvorsen.

– Hvor populær er Lenvikdrakten i dag?

– Den er populær i den grad at vi hele tiden selger den. Ikke minst merker vi stor etterspørsel til konfirmasjoner og 17. mai. Men dette er jo en drakt man kan bruke i andre sammenhenger også, mener Liv-Karin Halvorsen.

– Har man først anskaffet seg en Lenvikdrakt har man det festantrekket man trenger. Det er en drakt man kan bruke i absolutt alle store og festlige anledninger. Derfor er den spesielt for oss kvinner, som liker å pynte oss til fest, en veldig god investering. Har du Lenvikdrakten behøver du ikke å kjøpe nytt festantrekk. Da har du allerede det fineste festantrekket du kan ha for all fremtid, understreker Halvorsen og Hanssen.