Sanne Mathiassen

Med historien om et knust hjerte

Sanne Mathiassen tar utgangspunkt i egne opplevelser i romanen «Ord som slutter på skap.

Bokaktuell: Sanne Mathiassen, opprinnelig fra Trollvik utenfor Finnsnes, er nå ute med sin tredje roman som lanseres i disse dager. Mathiassen er blitt 35 år, og livnærer seg som forfatter og med enmannsbedriften Bølgebrus, som leverer barneklær.  Foto: Forlaget Vigmostad & Bjørke

målgruppe: Sanne Mathiassen selv mener hennes tredje ungdomsroman egner seg best for unge voksne fra videregående og oppover.  Foto: Forlaget Vigmostad & Bjørke

kultur

Sanne Mathiassen er født i 1983, og er oppvokst i Trollvik utenfor Finnsnes. Mathiassen har sin utdannelse blant annet fra Norsk Barnebokinstitutts Forfatterstudium, og debuterte i 2012 med den kritikerroste ungdomsromanen «Dagene før mai». To år etter kom roman nummer to i samme sjanger. Den het «Bare en time til», og fikk også god mottakelse.

– De to første romanene mine ble utgitt på forlaget Cappelen Damm, mens den tredje og hittil siste er utgitt på forlaget Vigmostad & Bjørke, forklarer Sanne Mathiassen. «Ord som slutter på skap» er altså hennes tredje roman, og lanseres i disse dager.

Mathiassen er nå bosatt sammen med mann og to barn i Tranby utenfor Oslo.

– Det er jo gått fem år siden jeg ga ut den forrige romanen, noe som nok har å gjøre med at jeg er blitt mor til to barn på tre og fem år i denne perioden. En stund trodde jeg at det var helt slutt med skrivingen, før jeg innså at grunnen til skrivetørken var at jeg var blitt småbarnsmor. Det er såpass arbeidskrevende og altomfattende at man lett legger vekk andre ting da, forklarer Sanne Mathiassen.

Selvstendig

– Er du forfatter på heltid?

– Nei, jeg driver i tillegg enmannsbedriften Bølgebrus, der jeg syr fargerike barneklær. Å være selvstendig næringsdrivende er en stor fordel når man skriver. Da står man friere til å legge opp arbeidsfordelingen som man ønsker. I mitt tilfelle betyr det at jeg syr om dagen og skriver om kveldene, og av og til om nettene.

– Kommer det flere bøker fra deg?

– Jeg er allerede godt i gang med arbeidet med en fjerde roman. Men om det man skriver på ender i en bokutgivelse kan man jo aldri være helt sikker på. Men målsetningen er å fortsette med å skrive bøker.

– Denne siste romanen din, hvilken aldersgruppe mener du at den passer for?

– Forlaget mener at hovedmålgruppa er unge mellom 12 til 16 år. Der er jeg ikke helt enig, selv synes jeg at temaet er såpass sterkt at jeg vil si at den passer bedre for unge voksne fra videregående og oppover. Den kan selvsagt også leses av voksne generelt.

– Hva er temaet i denne romanen?

– Kjærlighetssorg. Alle som har opplevd det, og det har vel alle, vet at det kan være tøft å komme igjennom.

– Unnskyld spørsmålet, men brukte du egne erfaringer når du skrev denne romanen?

– Ja, som ung opplevde jeg å bli vraket av kjæresten til fordel for en annen. Det er en tøff opplevelse. Og nå for tiden sørger sosiale medier for at du nærmest til enhver tid vet hva eksen holder på med sammen med sin nye kjæreste.

Surrealistisk

I romanen «Ord som slutter på skap» flytter piken den handler om inn i et skap hos sin tidligere samboer når hun egentlig skal flytte ut. Mathiassens forlag skriver blant annet dette om hennes siste roman:

«Det er Historien om et knust hjerte. Hva gjør du når den du elsker knuser hjertet ditt? Det er utgangspunktet for Sanne Mathiassens såre og surrealistiske roman. Boka er inspirert av forfatterens første store kjærlighetssorg, som er en smerte så sterk at du tror du skal dø».

Sanne Mathiassen dukker opp på hjemlige trakter i midten av denne måneden. Det skjer i forbindelse med hennes deltakelse på årsmøtet i Nordnorsk Forfatterlag.

– Da skal jeg også gjøre en bokting på Fruene på Torget. Det er et sted jeg ennå ikke har vært på, så jeg ser fram til å besøke det. Men bilder venninner har sendt meg tyder på at det er en veldig flott og trivelig kafé.