Her blir det bokbad med Margoth og to forfattere

Den tidligere rektoren ved den videregående skolen i Finnfjordbotn har allerede anmeldt bøkene til forfatterne hun skal ha en bokprat med.

Bokbadvert: Tidligere rektor ved den videregående skolen i Finnfjordbotn, Margoth Hovda-Lien, er bokbadvert når forfatterne Asbjørn Jaklin og Ørjan Nordhus Karlsson besøker Lenvik Bibliotek førstkommende torsdag 28. februar. Her sammen med initiativtakeren til bokbadet, bibliotekar Arne-Harald Steilbu.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

Dokumentar: «Kampen om Narvik» bringer ny informasjon, mener bokbadvert Margoth Hovda Lien.   Foto: Gyldendal forlag

Omtalt: Forfatteren Asbjørn Jaklin har fått bred omtale om sin dokumentar om slaget om Narvik under andre verdenskrig.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Roman: «Soldathjerte» tar utgangspunkt i den historiske hendelsen Jaklin fokuserer på sin dokumentar.   Foto: Gyldendal forlag

Spenning: Ørjan Nordhus Karlsson skal snakke om sin spenningsroman «Soldathjertet», som også er lagt til perioden da kampen om Narvik fant sted.   Foto: Julie Pike

kultur

Det er bibliotekar Arne-Harlald Steilbu ved Lenvik Bibliotek som har tatt initiativet til bokbadet med de to aktuelle forfatterne.

– Etter at jeg hadde fått klarsignal for dette fra biblioteksjefen, og begge forfatterne hadde sagt ja til å delta i bokbadet, begynte jakten på en bokbadvert. Jeg fant snart ut at Margoth Hovda-Lien, som har vært litteraturanmelder for Nordlys i 20 år, og som også har anmeldt disse to bøkene, var den rette å spørre. Og heldigvis svarte hun ja, forteller Steilbu.

Bokbadet er lagt til auditoriet i Kunnskapsparken førstkommende torsdag 28. februar til vanlig tid. Det har gratis inngang, men Steilbu mener at mye tyder på stor pågang, og at derfor kan lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg en plass i auditoriet.

Samtalepartner

– Hvordan skal opplegget i auditoriet være?

– Vi skal sørge for at både forfatterne og bokbadverten skal få noen behagelige stoler å sitt i. Min rolle vil være å sørge for at alle blant publikum som ønsker å stille forfatterne spørsmål vil kunne snakke i mikrofon, slik at alle kan høre dem, og også sørge for at det tekniske for å vise bildene forfatterne ønsker å formidle på storskjerm fungerer som det skal.

Margoth Hovda Lien er også grundig utdannet innen litteratur, men rollen som bokbadvert er helt ny for henne.

– Jeg synes ærlig talt at det var hyggelig å bli spurt om å være bokbadvert. Jeg har ikke noe erfaring fra det tidligere, men ser min rolle i dette først og fremst som en samtalepartner, og å holde litt kontroll på spørsmålene som stilles fra publikum. Selv har jeg ting jeg kan tenke meg til å spørre forfatterne om, og de på sin side har nok ting de ønsker å snakke om, påpeker bokbadverten.

Hovda-Lien synes at Asbjørn Jaklins dokumentar «Kampen om Narvik» er et viktig dokument.

– Det at kampen om Narvik også var Hitlers første nederlag i krigen er jo ikke akkurat overkommunisert fra sentralt hold i Norge. Samtidig var jo dette er internasjonalt felttog der det foruten nordmenn, mest vanlige fiskere, bønder og lærere som ikke var krigsutdannet, deltok soldater fra England, Frankrike og Polen. Da denne styrken sto klar til å kaste de tyske soldatene ut av landet og over grensen til Sverige fikk de beskjed om at Norge hadde kapitulert. Dette var nok en enorm skuffelse for dem etter den utmattende innsatsen de lagt ned, og farene de hadde utsatt seg for. Mange av nordmennene som deltok i dette felttoget følte nok dette som et svik, og snakket aldri om det etterpå. Men noe av dette har Jaklin kastet nytt lys over ved å snakke med etterkommerne til en del av dem som deltok i slaget om Narvik, påpeker Hovda-Lien.

Spenning

Ifølge bokbadverten er «Kampen om Narvik» skrevet i en slags dagbokstil.

– Asbjørn Jaklins bok er veldig spennende, selv om det er en dokumentar. Og det samme gjelder selvsagt for «Soldathjerte», som er skrevet av Ørjan Nordhus Karlsson. Hans bok er en spenningsroman, men den tar egentlig utgangspunkt i det samme som Jaklins dokumentar, nemlig kampen om Narvik. I denne romanen står det jeg regner med er tre fiktive personer i sentrum av handlingen, forklarer Hovda-Lien.

– Da kan man kanskje si at disse to bøkene på en måte utfyller hverandre? spør Steilbu.

– På en måte kan man si det. De handler jo begge om en bestemt periode i norsk krigshistorie, og jeg regner med at også Ørjan Nordhus Karlsson har gjort sine undersøkelser om hendelesene som fant sted, selv om hans bok er fiksjon.