Blått & Rått

Markerer 20-årsjubileum på signaturlåt

«Oppned» var låten som åpnet dører for Blått & Rått. For 20 år siden.

Besetning: Besetningen i Blått & Rått som har vært lengst er fra venstre Ronald Alertsen (bass/kor), Steinar Steffensen (gitar), Knut Magne Amundsen (trommer) og Svein Kaspersen (hovedvokal/munnspill).  Foto: Celine Wold

«Oppned» lever på mange måter sitt eget liv. Unge mennesker har tatt den til seg, og spiller den

Ronald Alertsen, bassist

Signaturlåt: Albumet «Oppned» skal gis ut på nytt, blant annet i form av 100 eksemplarer i blå vinyl, som musiker og illustratør Kine Yvonne Kjær har laget dette coverbildet til.   Foto: Forlag

kultur

Albumet «Oppned» ble utgitt i 1999, som det tredje i rekken. «Oppned», som var tittelsporet på albumet, hadde ifølge Ronald Alertsen, som er bassist i Blått & Rått, avgjørende betydning for bandets videre utvikling.

– «Oppned» var den direkte årsaken til at vi ble tilbudt en platekontrakt. Det er også en låt vi har fremført på direkten både i radio og fjernsyn. Den har i løpet av alle disse årene vært spilt ganske mye på radio og senere digitale plattformer, men har så vidt vi i gruppa har registrert aldri vært avspilt i noen av NRKs radiokanaler. Noe vi synes er litt merkelig, påpeker Alertsen.

Før Blått & Rått ga ut «Oppned» 1999, hadde de gitt ut to album tidligere.

– Låten «Oppned» ble en døråpner for Blått & Rått, og var den direkte årsaken til at platedirektør Audun Tylden ved Tylden Records i Oslo tilbød bandet en platekontrakt. Til sammen ga Blått & Rått ut fire album på dette plateselskapet, før de etablerte sitt eget selskap, der de har gitt ut flere plater. Blant annet et livealbum og en samleplate med deres tre første album, forklarer Olaf Øwre, som har fulgt utviklingen til bandet siden det ble etablert i 1991. Da med en helt annen besetning.

Signaturlåten

Jubileet som skal markeres i løpet av inneværende år er altså at det er 20 år siden «Oppned» ble utgitt. Blant annet med en jubileumskonsert på Hugos Pub på Finnsnes lørdag 16. februar.

– Der skal blant annet samtlige låter på albumet «Oppned» fremføres i kronologisk rekkefølge. På denne konserten, og en del av de andre som vi er invitert til å gjøre andre steder, vil vi være forsterket med Kjetil Andreassen og Janne Bark på gitar. I tillegg får vi også vår gamle gitarist Steinar Steffensen tilbake i anledning jubileet. Steinar har ikke spilt sammen med oss på bortimot 10 år, forklarer Alertsen.

Steinar Steffensen skal også medvirker på Blått & Råtts neste album. Som de allerede har skrevet noen nye låter til, og som sannsynligvis vil bli lansert neste år.

– Tittelsporet på vårt tredje album er blitt den store signaturlåten vår. «Oppned» lever på mange måter sitt eget liv. Unge mennesker har tatt den til seg, og spiller den. Den har til nå hatt mer enn 200.000 avspillinger på digitale plattformer som Spotify og YouTube, forteller Ronald Alertsen.

Vinylplater

I forbindelse med 20-årsjubileet skal det også trykkes opp 100 eksemplarer av albumet «Oppned» i blå vinyl.

– Til denne utgivelsen har vi også fått musiker og illustratør Kine Yvonne Kjær (tidligere Berntsen), som opprinnelig er fra Trollvik, til å lage et nytt covermotiv til vinylplata. Det er en plate som jo i utgangspunktet kommer i et begrenset opplag, og som vi kun selger på konsertene vi gjør i forbindelse med jubileet, understreker Alertsen.

– Retrospektivt er «Oppned» en distinkt milepæl for bandet. Blant de 14 låtene som utgir denne skiva, sitter klassikere fra Blått & Råtts lange liv i rocken i Midt-Troms tett. Foruten tittelsporet kan det nevnes låter som «Blå misjonær», «Profeti egen by», «Svart & Hvitt», «D e ikkje nøye» og «Kurt Jensen Bluesgitar», oppsummerer Olaf Øwre.