Rimfrost Teaterensemble

Med turnépremiere på hjemmebane

Når Rimfrost besøker kulturhusene på Finnsnes og Salangen denne gangen er det HT som sender dem ut på turné.

Duo: Jonas Delerud og Kristine Myhre Tunheim i en scene fra «Tobias og dagen det smalt». I tillegg medvirker også Alexander Rindestu. Alle tre fra Rimfrost Teaterensemble, som jo har sitt utspring i Midt-Troms, nærmere bestemt fra kommunene Lenvik og Tranøy. Turnépremieren er lagt til Kulturhuset på Finnsnes tirsdag 19. februar. Dagen etter får Salangen Kulturhus besøk av forestillingen.  Foto: Marius Fiskum

Stas: Alexander Rindestu synes det er litt stas å bli sendt ut på turné av Hålogaland Teater.   Foto: Marius Fiskum

Dengang: Bildet er fra 2008, da Rimfrost het KompaniMITTtroms. Fra venstre bak Kristine Myhre Tunheim, Morten Røseth og Alexander Rindestu. Fra venstre foran Jeanette Solbakken og Nanna Elisabeth Berntsen.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Rimfrost Teaterensemble, eller Rimfrost Produksjoner, som de også kaller seg nå, er fortsatt høyst oppegående. Men nå med base i Tromsø, og en litt annen sammensetning enn da teatergruppa så dagens lys under navnet KompaniMITTtroms forholdsvis tidlig på 2000-tallet. Når de nå sendes ut på turné med teaterforestillingen «Tobias og dagen det smalt» er turnépremieren lagt til Kulturhuset på Finnsnes tirsdag 19. februar, mens Salangen Kulturhus står på turnéruta dagen etter.

– Det er klart at det for oss er ekstra hyggelig at turnéåpningen er lagt til Kulturhuset på Finnsnes. Både der og i Salangen har vi opptrådt før, men ikke i en HT-produksjon, påpeker skuespiller Alexander Rindestu.

Aldri si aldri

– Hvordan føles det?

– For Rimfrost betyr det at vi nå er kommet dit at vi nå har fått samarbeide med Hålogaland Teater, det store regionteatret i Nord-Norge. Det er selvsagt kjempestas, også fordi vi nå kan konsentrere oss kun om det vi skal gjøre på scenen. Vi er vant til å rigge scenen selv, mens det nå er et team som gjør det for oss. Og igjen, vi setter stor pris på at det hele åpner på Finnsnes, der vi har en hel del venner og bekjente.

– Dette er vel først og fremst Kristine Myhre Tunheims baby?

– Absolutt. Det er hennes idé, og det er hun som har jobbet fram denne forestillingen.

– Har Rimfrost lagt sommerturnene dere pleide å legge til Midt-Troms før i tiden helt på hylla?

– Nei, og vi har fortsatt lyst til å gjøre det. Det handler nok mer om tid til å gjøre det i en utviklingsfase der vi kanskje vektlegger ordnede forhold med alt det innebærer mer enn før. Men man skal aldri si aldri, dette er noe vi har veldig lyst til å oppleve igjen. Vi har mange gode minner fra den perioden.

«Tobias og dagen det smalt», som snart skal ut på HTs vanlige turnérute i Nord-Norge, ble tildelt Heddaprisen i kategorien Beste barneforestilling i 2018.

– Denne forestillingen tar jo opp et dagsaktuelt tema.

– Ja, og det å føle at man egentlig er gutt selv om man er født som jente, eller motsatt, er det vel både barn og voksne som opplever. Men selv om det er denne problematikken som ligger i bunn er «Tobias og dagen det smalt» langt fra en mørk og dyster historie. Det er også masse humor i denne forestillingen, som er utformet på en leken og etter min mening svært underholdende måte.

– Er dette en barneforestilling?

– Selv om hovedmålgruppa nok er barn så mener jeg at den har kvaliteter som gjør at også voksne mennesker kan ha utbytte av å se den. Kjønnsidentitet er trolig noe som opptar mennesker i alle aldre.

– Er hovedpersonen en gutt eller en jente?

– I utgangspunktet handler det om jenta Cecilie, hennes bestevenninne og en fiktiv venn.

– Er det Kristine Myhre Tunheim som fremstiller henne?

– Nei, Cecilie spilles av Jonas Delerud. Han er jo som du vet ikke en jente. Men noe av det første han sier når han kommer på scenen er at selv om han heter Cecilie så føler han seg akkurat som det som publikum ser ham som. Altså en gutt.