– Fortsatt mye bitterhet og sinne blant de nå godt voksne menneskene

Førstkommende torsdag 7. februar er det duket for årets første forfatterbesøk på Lenvik Bibliotek.

Forfatterbesøk: Bibliotekarene Nina Høgmo og Sigrid Stangnes ved Lenvik Bibliotek inviterer til gratis forfattermøte med Ellen Thorsdalen torsdag 7. februar, som også er bibliotekets markering av Samefolkets Dag. Her står de ved en utstilling av Ellen Thorsdalens bokutgivelser.  

kultur

Denne gangen er forfattermøtet ikke lagt til auditoriet, men til Lenvik Biblioteks egne lokaler i Kunnskapsparken på Finnsnes.

– 7. februar er dagen etter den landsdekkende markeringen av Samenes Dag, men dette er likevel bibliotekets markering av denne dagen. Vi slår som vanlig til med enkel bevertning bestående av kaffe og kaker, opplyser bibliotekarene Nina Høgmo og Sigrid Stangnes.

De mener at temaet som romanen «Mors Døtre» tar opp, og som forfatteren Ellen Thorsdalen skal snakke om fortsatt er aktuelt.

Sett ned på

– Ellen Thorsdalen er opprinnelig fra Skibotn, der hun vokste opp med en samisk mor og en kvensk far. Selv snakker hun verken samisk eller kvensk, mye på grunn av den prosessen som myndighetene gjennomførte mot barn som hadde foreldre med denne bakgrunnen på 1930-tallet. Da barn ble tvunget til å uttrykke seg på norsk både muntlig og skriftlig, forklarer Sigrid Stangnes.

– Ikke nok med det, barn med foreldre som snakket samisk eller kvensk ble sett ned på, og i mange tilfeller sett på som tilbakestående, dum og skoletapere fordi de ikke fikset å lære norsk så snart som myndighetene ønsket det. Den dag i dag er det fortsatt mye bitterhet og sinne blant de nå godt voksne menneskene som selv opplevde dette, forklarer Høgmo.

Fem søsken

Som en form for research har forfatteren blant annet intervjuet en rekke eldre mennesker i nærområdet til Skibotn, samt lest seg grundig opp på den faglitteraturen som finnes om emnet.

I sin hittil siste roman skildrer Ellen Thorsdalen oppveksten og livet til fem samiske søsken et sted i Troms, og deres kamp for en likeverdig behandling, til tross for at de av skoleverket nærmest ble stemplet som mindreverdige. I tilleg til «Mors Døtre» har Thorsdalen utgitt barneboka «Gunnhild og kjempetorsken» og romanen «Stiletthælen som knakk».

– I telefonen virket Ellen Thorsdalen som et svært sympatisk og engasjert menneske som var lett å snakke med. Så alt tyder på at alle som kommer vil få et hyggelig møte med forfatteren, slutter Nina Høgmo.