– Som å være med i et NM i foto

Også i år er Arnfinn Johnsen, opprinnelig fra Gibostad på Senja, tatt ut på Landslaget i Fotografi.

Natur: Med bildet «Skarvesteinen», tatt i Ersfjorden på Senja, vant Arnfinn Johnsen Klassen for natur i den nasjonale konkurransen i fjor.   Foto: Arnfinn Johnsen

Portrett: Arnfinn Johnsen foran sine portrettfotografi av Aksel Svindal og Marit Bjørgen.   Foto: Petter Egge

kultur

Nåløyet for å bli tatt ut til å være med i den eksklusive førstedivisjonen for landets beste fotografer er trangt. Fotografmester Arnfinn Johnsen synes fortsatt at det er litt stas å bli tatt ut.

– Det er klart at det er det. Dette betyr jo litt mer enn at en eller annen sier at de synes du har tatt en fint bilde. Arbeidene dine blir vurdert av fagjuryer, som avgjør om du er kvalifisert til å bli tatt ut på landslaget eller ikke. Det er på en måte som å være med i et NM i foto, sier Johnsen.

I fjor var første året han ble tatt ut på landslaget, der han hevdet seg godt.

Jeg vant tittelen «Årets Naturbilde» i klassen for natur med fotoet «Skarvesteinen», pluss at jeg fikk gullmedalje i klassen for portrett for et bilde jeg faktisk tok av en nabo jeg har i Hamar, forklarer fotografmesteren.

«Skarvesteinen» knipset Arnfinn Johnsen i Ersfjorden på Senja en januardag. Han anslår motivet til å befinne seg 100 meter borte. Så han brukte telelinse, og tok seg den tiden han trengte.

– Lukketiden på det bildet var sju minutter, og det som overrasket meg mest var at skarvene satt helt urørlige på steinen hele tiden.

– Er det frostrøyk man ser rundt steinen?

– Nei, det er faktisk havet som slår rundt steinene. På grunn av den lange lukkertiden ser havet på dette bildet ut som røyk eller skodde. Jeg var ute etter å skape en spesiell stemning, og skal man ha en sjansefor å bli tatt ut på landslaget må man komme opp med spesielle bilder. Andre ting duger ikke.

Foto-VM

Som en fotografene på landslaget er Arnfinn Johnsen i samme slengen også med å forsvare Norges ære i det man her til lands som regel bare kaller VM i foto, mens det egentlig heter World Photographic Cup. I år deltar 32 ulike land i denne fotokonkurransen. Finalen er lagt til Drammen 8. april i år.

– Vi som er med i dette VM-et, for å kalle det for det, reiser ikke fysisk noen steder. Våre bidrag presenteres på nett, der de også blir vurdert av fagjuryene.

Også i år deltar Johsen med portrett og naturskildringer.

– Portrettfoto er jo jobben min, det jeg lever av. Men jeg liker også å fange naturstemninger, som man kan si er mer en hobby for meg.

Utømmelig

På portrettsiden bidrar Johnsen i år blant annet med et bilde av en norsk utøver i Paralympiske leker, mens han også denne gangen søker seg tilbake til Senja når naturbilder skal knipses.

– Er Senja en utømmelig kilde på dette for dere fotografer?

– Ja, det kan man trygt si, her er det mange ulike motiver å finne. Til årets konkurranse bidrar jeg med et bilde av en holme utenfor Bøvær og en fjelltopp i Ersfjorden.

Allerede som 14-åringen begynte Arnfinn Johsen å fange naturstemninger på Senja. Interessen for, og grunnen til at han i det hele tatt begynte med foto, er noe han gir sin tidligere lærer på Gibostad, Toralf Nergaard, æren for.