Kinosjefene Kay Erling Ludvigsen og Vidar Fagerli

Snakker om sine forventninger til kinoåret 2019

Vil den norske biografidramafilmen «Amundsen» ha like stor appell hos publikum som suksessfulle forgjengere.
kultur

Det er spørsmålet Vidar Fagerli og Kay Erling Ludvigsen stiller seg.

– Personlig har jeg ganske store forventninger til denne filmen. Men det gjenstår å se om interessen for polarhistorie er like stor som den er for krigshistorie, og om filmskaperne klarer å gjøre historien så spennende at denne filmen får like stor appell hos publikum som for eksempel «Max Manus», «Kongens nei» og «Den 12. mann», påpeker kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia Kino.

Kay Erling Ludvigsen, kinosjef ved Finnsnes Kino, mener at det meste ligger til rette for at filmen om polarhelten Roald Amundsen kan bli en suksess. Han ser seg likevel nødt til å ta et lite forbehold.

– Denne filmen tar for seg alle – og for mange sikkert ukjente – lagene i den sammensatte personen som Amundsen tydeligvis var. Det tror jeg kan lokke en hel til å se filmen. Pål Sverre Hagen, som har hovedrollen, er et stort navn innen norsk film som har hatt sentrale roller i tidligere norske storproduksjoner. Men det er likevel umulig å spå på forhånd om denne filmen vil bli en suksess eller ikke, understreker Ludvigsen.

Nyinnspilling

«Amundsen» går opp på norske kinoer allerede fredag 15. februar. En annen norsk produksjon, som særlig Ludvigsen er nysgjerrig på, er nyinnspillingen av «De dødes tjern», som ikke har premiere før fredag 1. november.

– Jeg har sett en liten trailer fra denne filmen i forbindelse med faglige bransjetreff. I forhold til den første filmen er tempoet skrudd en god del opp, pluss at den nok er mye mer oppdatert i kunsten å skremme sitt publikum enn originalen. Man har nok tatt seg flere kunstneriske friheter i forhold til boka den baserer seg på denne gangen. En spennende film som jeg tror det er grunn til å ha forventninger til, sier Ludvigsen.

En annen norsk produksjon på årets kinomeny er «Askeladden i Soria Moria Slott», med premiere fredag 23. august.

– Den første filmen ble godt besøkt hos oss, og personlig synes jeg filmskaperne kom godt i fra det, mener Vidar Fagerli.

– En ganske godt laget og etter forholdene passende spennende film med handlingen hentet fra de norske folkeventyrene. God underholdning for hele familien. At det nå kommer en oppfølger er positivt, sier Kay Erling Ludvigsen.

Filmåret 2019 byr også på flere norske produksjoner med nedslagsfelt på barne- og familieplanet. Fredag 27. september dukker en ny film om Kaptein Sabeltann opp på kino. Men flere filmer i samme segment deiser også ned i løpet av året.

Superhelter

Når det gjelder filmene som Marvel Studios leverer med forholdsvis jevne mellomrom så mener begge kinosjefene at dette studioet formidler bra underholdning. Årets største nyskapning fra den fronten er trolig «Avengers: Endgame», som går opp onsdag 24. april.

– De tidligere «Avengers»-filmene har gått så det suser hos oss. Når det gjelder filmene som Marvel lager så har de et trofast publikum som møter opp på disse filmene, påpeker Ludvigsen.

– Hva synes du selv om «Avengers»-filmene?

– Jeg synes at de er skikkelig god underholdning. De er selvsagt veldig godt laget, og har en passe dose med humor og alvor. Så her er det bare å ordne seg med popkorn og lene seg tilbake når den tid kommer.

I samme kategori og med samme leverandør er filmene «Captain Marvel» og «Dark Phoenix» klar til å underholde sitt publikum.

– Jeg er også litt nysgjerrig på filmen «Destroyer», som har premiere om ikke så lenge. Der man ifølge forhåndsomtalen vil oppleve Nicole Kidman på en måte man aldri har opplevd henne før, sier Fagerli.

Helt på tampen av året, nærmere bestemt, onsdag 25. desember, dukker det opp en film som særlig Ludvigsen har forventninger til.

– Det er musikalfilmen «Cats», med Idris Elba og artisten Taylor Swift i de mest sentrale rollene. Her tror jeg vi kan glede oss både til gode skuespillerprestasjoner og god musikk, sier Ludvigsen.

Kinosjefduoen har flere mulige favoritter i filmåret 2019, som vi heller må komme tilbake til når disse nærmer seg.