Regner med å lansere ungdomsroman til høsten

Når selve historien er ferdig skrevet gjenstår bare alt det andre.

SLUTTFØRING: Forfatteren Jan Tore Noreng, som er fra Mefjordvær på Senja, men født i Heggelia i Målselv, er nå helt i sluttfasen av en ny ungdomsroman, som han opplyser har arbeidstittelen «Kunsten å tryne uten å knuse hjertet». Også denne romanen gis ut av hans faste utgiver Gyldenfal Forlag.   Foto: Lars Åke Andersen

kultur

Det sier forfatteren Jan Tore Noreng, som akkurat nå er på tampen med arbeidet med sin nye ungdomsroman.

– Foreløpig har den bare arbeidstittelen «Kunsten å tryne uten å knuse hjertet», men det blir neppe den tittelen den ender opp med til slutt, påpeker Noreng, som akkurat nå oppholder seg hjemme i Mefjordvær på Senja. Selv om han er kommet ganske langt i prosessen med boka, regner han ikke med å kunne lansere den for til høsten.

– Å bli ferdig med den noe tidligere enn det ser jeg helt bort fra. Når denne måneden er ferdig har jeg et veldig hektisk program der jeg skal ut og reise på oppdrag for Den Kulturelle Skolesekken, forklarer forfatteren.

– Men høsten er vel en fin tid å lansere en ny bok på?

– Det er det, problemet er bare at så mange andre forfattere også lanserer bøker om høsten. Det er lett å bli borte i den store mengden av ny litteratur som kommer da.

Flikking og finpuss

– Hvor langt er du kommet i prosessen med den nye romanen?

– Selve historien er ferdig. Men det gjenstår fortsatt en god del som må gjøres. Karakterene i romanen må underbygges og befestes bedre. Så er det gjennomlesning og den siste flikkingen og finpussen. Jeg leser alltid høyt for meg selv, da er det lettere å oppfatte om det klinger bra.

– Er handlingen lagt til et bestemt sted?

– I den forrige romanen var den lagt til Finnsnes, men det er ikke tilfelle her. Det hele foregår på et fiktivt sted. I noe som ligner på en drabantby.

Tilstedeværelse

Jan Tore Noreng har lagt seg på den linjen at han utgir én ny bok hvert år. Manuset han gjengår nå er ifølge han selv på 30.000 ord.

– Romanen jeg arbeider med nå er knappere og kortere i formen enn de tidligere, noe jeg synes fungerer bra.

Norheim har tidligere blitt tildelt Uprisen for årets beste ungdomsroman, og har vært nominert til ARKs Barnebokpris. Han har også opplevd å være såkalt superfinalist i Bokslukerprisen.

– Jeg forstår det slik at den neste romanen handler om gutter og følelser.

– Ja, det er jo et ganske utfordrende tema, men jeg regner med at også gutter snakker om kjærlighet og følelser seg i mellom. De gjør det neppe på samme måte som jenter, men dog.

Jan Tore Noreng er også fast bestemt på at en karakter som vanligvis er fraværende i bøker som handler om gutter i tenårene skal være med.

– Dette er fedrene. I litteratur som dette er de enten handelsreisende og borte hele tiden, eller så er de død. Men denne gangen skal guttene få en far å snakke med, det er et løfte.

– Dette er en ungdomsroman, hvilket alderspekter omfatter egentlig det?

– Ja, si det. Ungdomsbegrepet er jo ganske omfattende. Men jeg tror vi sier at boka bør passe for elever fra sjuende klasse og opp til videregående.