Duket for musikalsk nyttårs-fest

Til helga er det duket for stor nyttårsfest både i Dyrøy og Lavangen.

ENSEMBLE: Nyttårskonsertensemblet består av fra venstre Dénes Ludmány, Runa Bergsmo, Pål Solbakk, Erika Toth, Werner Dickel (erstattes i år av Zoltán Tuska) og Knut Erik Sundquist. Fredag 11. januar opptrer i Nordavindshagen i Brøstadbotn og dagen etter på Fjellkysten i Tennevoll.  Foto: Øivind Arvola

kultur

Da er det nemlig duket for nyttårskonsert begge steder. Ikke minst på Fjellkysten i Tennevoll, der nyttårskonserten i år arrangeres for tiende året på rad.

– I en artikkel om den samme konserten i Vangsvik kirke ble det sagt at det er tiende gang det skjer der. Det er nok feil. I år vil være sjette gang den arrangeres Vangsvik, mens det ganske riktig er tiende året den besøker Lavangen, presiserer produsent Dominique Guyot i Kultur i Troms.

Det er altså i Tennevoll, nærmere bestemt hotellet og bevertningsstedet Fjellkysten, at det er tiårsjubileum for nyttårskonserten som Kultur i Troms sender ut på turné også i år.

– Det er klart at et slikt jubileum må markeres, noe vi også skal gjøre. Blant annet ved å ha fått Kvæfjord Mannskor som «oppvarmingsband» til nyttårskonserten, og ved å tilby et fyrverkeri som vi har fått profesjonelle spesialister på dette fra Salangen til å stelle i stand, opplyser daglig leder Tor Lyngmo ved Fjellkysten.

– Bevertningen har du selvsagt også på plass.

– Ja, det er klart at sprudlevann og annen god drikke hører med på et slikt jubileum. Ellers har vi stående buffet på noe godt å spise. Her blir det stor stemingen også etter at konserten er ferdig, lover Lyngmo.

En suksess

Tor Lyngmo kan berette om en nyttårstradisjon som er blitt godt mottatt hos han.

– Da vi hadde vært lokal arrangør for nyttårskonserten et par år og opplevd fulle hus og strålende fornøyde konsertgjester sa jeg at dette er noe vi må forsøke å gjøre til en årlig tradisjon. Og det er det jo blitt, fastslår Lyngmo, som understreker at han verdsetter samarbeidet med Kultur i Troms, som sender landsdelsmusikerne sine ut på turné på denne måten.

– Deres motto er blant annet å skape store opplevelser på små steder, noe de jo i høyeste grad også gjør. Blant annet med disse flotte nyttårskonsertene.

– Det er altså stor interesse for nyttårskonsertene?

– Det er fullt hvert år. Før var det vesentlig mennesker fra Lavangen, Målselv og Bardu som kom på dem, mens man nå også kommer fra andre steder i landet. For oss er dette gull verdt, hotellet er fullbooket for overnattingsgjester som vil ha nyttårskonserten og nyttårsfesten med seg. Dette tilbudet har tydeligvis satt seg. Ikke bare her og i nabokommunene, men også utover.

Også Tor Lyngmo har opplevd at noen har vært skeptisk til nyttårskonsertene på forhånd.

– Det er jo klassisk musikk som står på programmet, men mange som har vært skeptisk til dette har i ettertid fortalt at de ble veldig positivt overrasket, og dette var noe de ville få meg seg igjen.

Lett tilgjengelig

I Midt-Troms er det tre steder som får besøk av nyttårskonsertene. Disse er kirken i Vangsvik på Senja torsdag 10. januar, mens Nordvidshagen i Børstadbotn får besøk dagen etter. Fjellkysten i Tennevoll er spillested lørdag 12. januar.

Også i Nordavindshagen i Brøstadbotn er det bevertning i forbindelse med nyttårskonserten.

– Vi åpner baren, og vil ha det vi kan kalle enkel bevertning. Ellers jobber vi med et innslag som foreløpig er hemmelig, og som heller kan komme som en positiv overraskelse for konsertgjestene, opplyser kulturskolerektor Anna Star Dalgård, som har ansvaret for nyttårskonserten i Dyrøy. Hun tror det er tredje året den arrangeres der, og kan i likhet med Tor Lyngmo berette om fulle hus på dem.

– Nyttårskonsertene er veldig populære, og også veldig morsomme. De som medvirker er profesjonelle musikere og artister som formidler det de skal med humor og glimt i øyet. Så man får seg mang en god latter underveis. Jeg må også få skryte av hvordan Kultur i Troms på denne måten gjør denne musikken så lett tilgjengelig for mennesker som kanskje er litt uvant med klassisk musikk, understreker Dalgård.