Inviterer til den tiende nyttårskonserten

Årets nyttårskonsert med sekstetten Arctimus i Vangsvik kirke er den tiende i rekken.

Sekstett: Arctimus består av Erika Toth (fiolin), Zoltán Tuska (2. fiolin), Pål Solbakk og Dénes Ludmány (bratsj), Runa Bergsmo (cello) og Knut Erik Sundquist (kontrabass). Solist på årets nyttårskonsert, som er satt til torsdag 10. januar i Vangsvik kirke, er tenoren Nils Harald Sødal. Han er ikke med på bildet.   Foto: Kultur i Troms

Konsertprogrammet er variert, og aktørene på scenen som presenterer det gjør det med en stor dose humor

Svein Arild Berntsen

Konsertarena: Det er i år ti år siden den første nyttårskonserten ble arrangert i kirkerommet i Vangsvik kirke.   Foto: Stian Andre Lund

Arrangør: Kulturkontakt Svein Arild Berntsen i Vangsvik Kirkeforening oppfordrer flere av bygdefolket til å komme på nyttårskonserten.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det synes kulturkontakt Svein Arild Berntsen i Vangsvik Kirkeforening, som selv har utført en del av utsmykkingen i kirkerommet i Vangsvik kirke, er ganske stort.

– At sekstetten Arctimus i så mange år har kommet til den lille bygda Vangsvik på Senja hvert år i begynnelsen av januar er selvsagt noe vi setter stor pris på, og som vi takker Kultur i Troms så mye for. Det er jo de som sender denne flotte sekstetten ut til oss, mens vi i kirkeforeningen bare er lokal arrangør, forklarer Berntsen, som de fleste vet er både billedkunstner og musiker.

Svein Arild Berntsen er kulturkontakt i Vangsvik Kirkeforening.

– Personlig brenner jeg for at kirkene våre skal brukes til mer enn vanlige gudstjenester. Vangsvik kirke har ord på seg, noe jeg selv kan underskrive på, til å være en veldig god konsertkirke. Vi får tilbakemeldinger på at lyden i kirkerommet er så god at man nesten ikke trenger lydutstyr der.

Sosialt avbrekk

– Var det du som tok initiativet til disse nyttårskonsertene?

– Nei, det var det Bente Stubberud i kirkeforeningen vår som gjorde. Selv har jeg vært ute en stund, men er tilbake fordi jeg synes at det arbeidet som kirkeforeningen utfører er viktig. Blant annet ved å være lokal arrangør for konserter som dette.

Når kirkeforeningen i Vangsvik inviterer til konsert overlates ikke noe til tilfeldighetene.

– Vi sørger blant annet for at veien til kirken er skikkelig brøytet og om nødvendig strødd. Vi legger også stor vekt på å ta godt vare på artistene og ensemblene som kommer hit, slik at oppholdet deres her skal bli best mulig. Det samme gjelder selvsagt for publikummet som kommer. De skal ha en god opplevelse.

En tradisjon i nyttårskonsertene er å legge inn en pause med bevertning.

– Disse er viktige på flere måter. I tillegg til den gode maten vi serverer, som man får på inngangsbilletten, er de et sosialt avbrekk der publikum både kan slå av en prat med hverandre og de som opptrer.

Variert

Årets nyttårskonsert i Vangsvik kirke er lagt til torsdag 10. januar, med betalingsformer som Berntsen understreker er helt i tråd med den tekniske utviklingen på området. Han oppfordrer også bygdefolket til å slutte opp om nyttårskonsertene.

– Vi opplever at det kommer en hel del fra nabobygder og nabokommuner som Lenvik, Sørreisa, Dyrøy og Målselv. Men fra Vangsvik har det ikke kommet så mange, så her håper vi på en bedring, understreker Berntsen.

Svein Arild Berntsen frykter at finkulturbegrepet skremmer noen fra å gå på nyttårskonsertene.

– Begrepet finkultur, som disse konsertene absolutt ikke kan beskrives som, brukes ofte som noe nedsettende. Konsertprogrammet er variert, og aktørene på scenen som presenterer det gjør det med en stor dose med humor. Her er det ikke så stivt og formelt som noen forestiller seg det. Noen, kanskje spesielt yngre mennesker, tror kanskje at dette er musikk som ikke passer for dem. Mitt råd er at man prøver det ut før man trekker den konklusjonen. Kanskje blir man svært positivt overrasket, påpeker Berntsen. Han minner også om at årets solist, tenoren Nils Harald Sødal, har en merittliste som er langt som et godt år.

– Selv er jeg en bluesmusiker, men det forhindrer ikke at jeg har veldig stor sans for musikk som ikke befinner seg i denne sjangeren. Det understreker bare nok en gang hvor nødvendig og berikende det er med mangfold. Også musikalsk mangfold.