Opera om Mack skal lokke publikum til teateret

Det blir mye musikk for både store og små på teatrene landet rundt til våren. I Bergen blir det korpsmusikk, i Oslo Bowie-musikal og i Tromsø bryggeri-operette.

OPRETTEN OM MACK: Hålogaland Teater i Tromsø satser stort på «Operetten om Mack», historien om bryggeribedriften Mack. Her er sentrale personer samlet i Mack-familiens gamle bolig, Mack-stuene, i Tromsø sentrum. Fra venstre (bak): Jardar Johansen, Finn Arve Sørbøe, Mari Lerberg Fossum, Elisabeth Moberg, Ingrid Evertsen. Foran: Kirsti Sparboe, Harald Bredrup (adm.dir. i Mack).   Foto: Stein Fredriksen

SENTRAL: Kirsti Sparboe blir sentral i «Operetten om Mack» på Hålogaland Teater til våren.  Foto: Stein Fredriksen / Handout

TORDENSKJOLD: Lisa Tønne blir å se i musikalen «Tordenskjold» på Trøndelag Teater på nyåret.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

SYNGER BOWIE: Pål Christian Eggen skal synge Bowie på Det Norske Teatret til våren.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

kultur

Hålogaland Teater i Tromsø satser stort på «Operetten om Mack», historien om bryggeribedriften Mack. Den løper parallelt med Tromsøs fremvekst fra handelssted og fiskevær til en by og hovedsete i Nord-Norge, skriver Hålogaland Teater på sin hjemmeside.

På scenen står nærmere 30 aktører, blant andre en av Nord-Norges mest folkekjære artister, Kirsti Sparboe, samt Elisabeth Moberg, best kjent fra «Kvinner på randen». Maja Bohne Johnsen har skrevet historien, Trond Lie har regien og musikken er ved Simon Revolt.

– Det blir store musikk- og dansenumre med fengende toner med inspirasjon fra musikken fra 1920-tallet, reklamerer teatret.

Premiere finner sted på Scene Vest 14. februar.

Tønne i Trøndelag

Trøndelag Teater henter bysbarnet Lisa Tønne til å spille Peter Wessel Tordenskiold i en ny musikal. Musikalen får tittelen «Tordenskjold – alle tiders trønder», og får urpremiere på hovedscenen 26. januar.

Tønne er kjent fra standup og revyshow. Hun har kun spilt i musikal en gang tidligere på et lite utested, og karakteriserer oppgaven på hovedscenen som upløyd mark.

– Dette er jo på en hovedscene med profesjonelle folk, så dette blir veldig stas, sier hun til NRK.

Trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal står for manus, sangtekster og musikk i det som av teatret betegnes som en skrønike.

Rogaland Teater i Stavanger har også musikk på vårrepertoaret. I februar ønsker teatret velkommen til Berlin anno 1930 når de setter opp den klassiske musikalen «Cabaret».

Korpsmusikk

Den Nationale Scene i Bergen lar korpsmusikk lyde fra scenen til våren. Teatret setter opp Knut Nærums «Korps» med undertittelen «Humoristisk kjærlighetserklæring til korpslivet» med premiere 9. mars. Den skal også ut på turné til flere steder på Vestlandet.

– I denne varme familieforestillingen møter vi to skuespillere i mange morsomme roller og med seg på scenen har de lokale korps. Dette er nemlig historien om et korpsår. Året da de to nybakte tenåringene Silje og Emil møtes. Man kan ikke kalle det kjærlighet ved første blikk, men det tar ikke lang tid før det blir spleisemeny og rekordforsøk i å holde hender, skriver teatret på sin nettside.

Forestillingen ble først satt opp av Teater Innlandet i fjor, og var da også ute på turné.

Jungelbok og pære

Teater Innlandet samarbeider til våren med Riksteatret om familiemusikalen «Jungelboken», som drar ut på turné med Teater Innlandet til våren og med Riksteatret neste høst.

På Nationaltheatret i Oslo går teppet opp på hovedscenen 9. mars for vårens store familieforestilling «Den utrolige historien om den kjempestore pæra».

Det er første gang danske Jakob Martin Strids kjempestore pære går til scenen. Boka ble en umiddelbar suksess da den kom ut i 2011, og ble til film i fjor. I Nationaltheatrets oppsetning er det Erlend Loe som har dramatisert og oversatt.

Loe har i tillegg skrevet sangtekster som er blitt tonesatt av Simon Revholt.

– Vi kaller det ikke musikal i vanlig forstand, selv om det er en god del musikk. Måten vi bruker musikk på, minner nok mest om slik det gjøres i for eksempel «Dyrene i Hakkebakkeskogen», nemlig lekent musikkteater for barn, sier regissør Tomas Adrian Glans i et intervju på Nationaltheatrets nettside.

Teatret skriver at forestillingen passer for barn fra fire år og oppover.

Bowie-musikal

Det Norske Teatret satser stort på musikalen «Lazarus», som er blant David Bowies siste gaver til fansen. Musikalen hadde premiere i New York i desember 2015, og har norsk premiere på Det Norskes hovedscene 11. mai. På scenen står sterke navn som Pål Christian Eggen, Heidi Gjermundsen Broch, Lasse Kolsrud og Joachim Rafaelsen. Regien er ved Anders T. Andersen.

– Med «Lazarus» tror jeg at teatrets mange gode krefter kan løfte materialet til noe som blir veldig tøft, sier teatersjef Erik Ulfsby til NTB.