6. klassingene Alma og Kristian anmelder to barnebøker

Det er klart for to nye bokanmeldelser skrevet av representanter fra målgruppa selv.

Vurdert: Alma Bøna og Kristian Torgersen fra sjette klassetrinn ved Silsand barneskole, som begge 11 år, har vurdert to ferske bøker for deres egen aldersgruppe.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

I denne omgangen er det altså elever fra sjette klassetrinn ved Silsand barneskole som har skrevet bokanmeldelsene. Anmeldelsene du kan lese her er ført i penn av Alma Bønå og Kristian Torgersen, og som man ser har de gjort seg flid med oppgaven. Begge synes at det gikk rimelig greit å anmelde bøkene, der både lesningen og vurderingen inngår i et skoleprosjekt. Og begge liker å lese.

– Den beste boka jeg har lest hittil er nok «Divergent», som var skikkelig spennende og godt skrevet, sier Alma Bønå, som har planer om å gå løs på den første boka i Fabeldyr-serien.

Holde litt tilbake

Vi spør Alma Bønå om det var noe hun syntes var litt vanskelig med å anmelde en bok.

– Egentlig ikke, det eneste var at jeg var litt redd for å røpe for mye av det som skjedde av handlingen. Det bør man ikke gjøre, da ødelegger man jo spenningen for andre som skal lese boka etterpå, påpeker hun.

Kristian Torgersen forteller at han brukte omlag to timer på å skrive anmeldelsen, mens han tok seg bedre tid med å lese den. Til det brukte han litt av timene i løpet av en uke.

Bokanmeldelsene er lagt opp slik at elevene som ønsker å delta i prosjektet skriver anmeldelsene på et lesebrett med direkte linjer til en blogg initiativtaker Arne Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek har opprettet. Her blir anmeldelsene «oppbevart» og vurdert, blant annet med tanke på de egner seg til å trykkes i lokalavisen.

Voksenkrim

Kristian Torgersen begynte i likhet med Alma Bønå med å lese litteratur tilpasset hans alder. Etterhvert har dette endret seg noe.

– Jeg må bare innrømme at jeg nå liker best å lese bøker som er skrevet for voksne. Det er noe jeg setter mer og mer pris på. Spesielt krim, som jeg leser en del av, sier han.

– Har du noen favoritt her?

– Ja, det er forfatteren Frits De Bourg. Hans krimbok «Rød desember» synes jeg faktisk er den beste boka jeg har lest så langt.

 

En morsom reise

«KOKOTOPIA – RIDDERE, HEKSER og Prikkedøden» er en bra bok om middelalderen og svartedauden. Det handler om en gutt som mener han er en ridder og en jente som blir anklaget for å være en heks. De skal avgårde for å finne grunnen til at svartedauden ikke blir spredt av henne. De drar ut på en morsom reise rundt omkring i verden. De møter mange forskjellige folk og drar til mange land med ulike kulturer.

Jeg leste Kokotopia for litt siden og må si at det er mest antakelig en av de morsomste bøkene jeg har lest.

JEG LIKER ALLE de morsomme og overdrevne illustrasjonene. Forfatteren har vært virkelig god å få fram følelser å har klart å fått en veldig sår tid i Europa morsom. Jeg liker også at de rir på en gris og at han tror at han er en ridder. Alt i alt anbefaler jeg på det sterkeste å lese den.

BOKA ER DEN første i serien Kokotopia, men selve navnet på bok 1 er Riddere, hekser og prikkedøden. Illustratøren heter Helena Lindholm, og forfatteren heter faktisk det samme som hovedpersonene i boka.

Anmeldt av Kristian Torgersen

TERNINGKAST 6

 • «Kokotopia – Riddere,
 • hekser og Prikkedøden»
 • Forfatter: Simon Stranger.
 • Illustratør: Helena Lindholm
 • Målform: Bokmål
 • Innbinding: Innbundet
 • Utgivelsesår: 2018
 • Forlag: Fontine Forlag

 

To gode venner

THELMA OG TICO er to gode venner som har et helt vanlig liv. Det blir litt annerledes når det kommer en svart varebil i gata der de bor og kidnapper dem! De får helt panikk og sparker og slår. Inni bilen er det en stor mann, en dame og en damesjåfør. Tico og Thelma havner i bagasjerommet fordi de blir så voldsomme, og da blir de bare mer redd.

DE VÅKNER OPP i noen glassbur og en dame kommer å tar dem ut. De tar heisen mange kilometer under bakken. De får vite at de ikke er kidnappet, men er valgt ut til å være agenter hos BIH (Byrået for ikke-hendelser.) De blir sendt hjem og BIH skal ta kontakt.

JEG SYNES «BYRÅET for ikke hendelser – Episode 1: Zombieutbruddet» var veldig bra, og det var spennende å lese den. Jeg fikk lyst til å fortsette å lese, og hvis det kommer en bok nummer to skal jeg nok lese den også. Det iste litt i nakken når jeg leste det fordi jeg levde meg så inn og følte at jeg var inni boka. Jeg anbefaler denne boka sterkt. Jeg tror at den passer for både gutter og jenter. Det ser ut til at dette skal bli en serie.

Anmeldt av Alma Bønå

TERNINGKAST 6

 • «Byrået for ikke hendelser – Episode 1:
 • Zombieutbruddet»
 • Forfatter: Robert Næss
 • Målform: Bokmål
 • Innbinding: Innbundet
 • Utgivelsesår: 2017
 • Forlag: Juritzen Forlag