«De Usynlige» sendes ut på turné neste år

HT-forestillingen «De Usynlige» åpner neste års teatersesongen i kulturhusene på Finnsnes og Sjøvegan.

MEDVIRKER: På scenen medvirker fra venstre Guri Johnson, Tude Øines, Ivar Beddari, Kristine Cornelie Margrete Hartgen og Trond Petter Stansø Munch i HT-oppetningen «De Usynlige», som åpner teatersesongen i kulturhusene på Finnsnes og Sjøvegan neste år.5. februar er forestillingen satt opp i Kulturhuset på Finnsnes, mens Salangen Kulturhus er arena dagen etter.   Foto: Ingun A. Mæhlum

kultur

Oppsetningen baserer seg på en roman av Roy Jacobsen med samme tittel.

– Det er første gang denne kritikerroste romanen settes opp for scenen. Roy Jacobsen var selv til stede på premieren i Tromsø. Han syntes at det var litt rart å oppleve det han hadde skrevet på denne måten, men syntes ellers at vi hadde gjort en utmerket jobb med å dramatisere den, opplyser markeds- og informasjonsrådgiver Stein Sebastian Fredriksen ved Hålogaland Teater.

I likhet med forfatteren har også Tromsø-publikummet gitt oppsetningen godkjent.

– Den har fått en utrolig god mottakelse i Tromsø, der den går for fulle hus. Vi har likevel måttet sette opp noen ekstraforestillinger etter nyttår for å dekke behovet her før vi sender den ut på turné, forklarer Fredriksen.

En god historie

– Hvorfor tror du denne oppsetningen er blitt mottatt så godt?

– Den baserer seg jo på en veldig god historie. Roy Jacobsen er en av de beste samtidsforfatterne vi har her til lands. Det den tar opp er jo også forsatt noe som er nært for mange, det å overleve som fiskerbonde på en øy på helgalandskysten på 1920-tallet.

– Dette høres ut som et stykke for bra voksne mennesker. Er det de som kommer på forestillingene?

– Det også, men det kommer mennesker i alle aldre. Dette er helt klart ikke en barneforestilling, men de aller fleste som bor nordpå har nok slektninger som selv opplevde denne tiden. En del kommer fordi de har lest boka, og synes den er veldig bra. Noe den er.

Kystsamfunn

– Er det en bestemt karakter som er sentral i denne historien?

– I grunnen ikke. Derfor kan man si at alle skuespillerne som medvirker har hovedroller. Dette dreier seg om et lite kystsamfunn, der alle som bor og jobber er like viktig. For lokalsamfunnet, og for hverandre.

– Er dette en forestilling som berører?

– I høyeste grad. Den handler om mennesker som lever tett på og er avhengig av natur og hav. Begge deler både gir og tar. Fiskerbøndene var sterkt medvirkende til å bygge landet, men ble som regel aldri trukket fram i lyset og hedret for det. Derav tittelen «De Usynlige», for det var på mange måter det de var, påpeker, Fredriksen.

«De Usynlige» er satt opp i Kulturhuset på Finnsnes 5. februar neste år, og i Salangen Kulturhus dagen etter.