I Salangen tennes julegrana på lørdag

Musikk, kafé og kino

Julegrantenning, korpsmusikk, julekafé og en gratis kinoforestilling står på programmet i Salangen lørdag 1. desember.

Familiefilm: Salangen Kino spanderer en gratis kinoforestilling med den norske familiefilmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» etter at tenningen av julegrana og gangen rundt den er ferdig lørdag 1. desember.   Foto: Maipo Film

Da er det Salangen Musikkforening som spiller opp, til gangen rundt julegrana

Giver: Kultursjef og kinoansvarlig Kurt Jan Kvernmo i Salangen kommune.  Foto: Morten Dokka

kultur

I Salangen har man valgt å tenne julegrana en dag tidligere enn på Finnsnes. Dette er noe som ifølge kultursjef Kurt Jan Kvernmo også i år er lokalisert til området mellom det tidligere herredshuset og banken i sentrum av Sjøvegan.

– Vi tror at folk flest har mer tid og ro i seg til å være med på seremonien meg julegrantenningen på en lørdag enn på en søndag. Da er man jo sånn passe i begynnelsen av helga, og har hele søndagen på seg til å gjøre annet man måtte ønske, påpeker Kvernmo.

– Dere har vel musikalsk følge til tenningen?

– Ja, da er det Salangen Musikkforeningen som spiller opp, til gangen rundt julegrana. Ellers står også blant annet den tradisjonelle talen av ordføreren på programmet.

Kinoforestilling

Et forholdsvis nytt unnslag i adventsåpningmarkeringen i Salangen er at den kommunale kinoen tilbyr en full kinoforestilling med fri inngang.

– Dette var noe vi gjorde første gang i fjor. Det virket som om det var et tilbud som folk satte pris på og benyttet seg av, så da fortsetter vi med det.

Kvernmo, som også er kinoansvarlig i kommunen, har måttet bevege seg litt tilbake i tid for å finne en spillefilm som passer for anledningen.

– Filmen vi viser er «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». Altså ikke den siste filmen i triologien, som jo har et tema som ikke fokuserer på julehøytiden, forklarer Kvernmo.

Kafé

Man har også lagt inn et tilbud i det som kalles Lysthuset i Salangen Kulturhus.

– Der vil det være julekafé i forbindelse med kinoforestillingen. Denne kafeen er det tradisjonen tro Salangen Skolekorps som driver. Inntektene går nok til korpset, som i likhet med andre korps trenger det sårt.

– Hva serverer de?

– Det vet jeg ikke, men jeg regner med at det er noe som passer å servere på en slik dag, når startskuddet til adventstiden går.

Søndag er det klart for julegrantenning. Og på Finnsnes skal det ikke bare bli nogo attåt, som det heter. Nei, det skal skje mye før også. Målet er at du skal senke skuldrene.