Satt som «tente lys» da historien om Regine Normann ble fortalt

Landsdelsmusikerne Runa Bergsmo og Ann-Sofie Godø ble så fascinert av historien om forfatteren Regine Normann at de laget en musikkfortellingen om henne.

LUNSJTID: Litt over 60 mennesker møtte opp på konsertfortellingen i lokalene til Lenvik Bibliotek på fredag. Det vil si stinn brakke og vel så det i forhold til stoler og bord som var satt ut. Ved hjelp av utvalgt musikk og fortellerkunst formidlet Ann-Sofie Godø og Runa Bergsmo den sterke historien om forfatteren Regine Normann til sitt publikum.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

Jeg har funnet et hemmelig sted. Her er det stille i stormen. Her føler jeg meg velkommen

Fra visen «Velkommen, Regine» av Runa Bergsmo

EGENPRODUSERT: Runa Bergsmo har skrevet en av sangene i forestillingen. Den heter «Velkommen, Regine», og er visepoesi av ytterste klasse.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

HISTORIEFORTELLERE: Ann-Sofie Godø (tv) og Runa Bergsmo veksler om å fortelle den sterke historien om den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som klarte å gjøre seg bemerket.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

«Velkommen, regine»
  • Konsertfortelling med idé og manus av Ann-Sofie Godø og Tuna Bergsmo
  • Regi: Marit Adeleide Andreassen
  • Produsent: Dominique Guyot
kultur

Runa Bergsmo og Ann-Sofie Godø bor begge i Harstad, men er født og oppvokst på helt andre steder. Runa Bergsmo er opprinnelig fra Elverum, mens Ann-Sofie Godø er fra Malmö i Sverige. Begge har beholdt sine respektive dialekter, noe sombetyr at Godø fortsatt snakker svensk. Som landsdelmusikere tilknyttet Kultur i Troms er de vant med å være på reisefot. Ofte går turen ut til de små distriktene i den nordnorske landsdelen.

– Vi er jo landsdelsmusikere, så vår jobb går ut på å skape store opplevelser på små steder, og av til små opplevelser på store steder, spøker Ann-Sofie Godø.

– Hvordan kom denne konsertfortellingen egentlig i stand?

– Det begynte med at vi begge leste om det livet til Regine Normann. Dette var en kvinne som opplevde svært mye motgang helt fra hun var en liten jente, men som likevel klarte å kjempe seg opp til å bli den første betydelige kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge. Hun ble en viktig stemme i forfatterkretser i i Oslo, og satt i styret i Forfatterforeningen fra 1913 til 1932. Hun ble tildelt flere priser, blant annet Kongens fortjenestemedalje i gull, forklarer Runa Bergsmo.

Musikk

– Denne forestillingen inneholder også mye musikk, hvor har dere hentet den fra?

– Det meste av musikken i denne forestillingen er klassisk. Vi har plukket ut musikk som vi synes passer og bygger opp under den historien vi forteller.

Men det er ett unntak. Runa Bergsmo, som vanligvis trakterer instrumentet cello, har skrevet tekst og melodi til en av låtene i forestillingen. Den heter i likhet med navnet på konsertfortellingen «Velkommen, Regine», og er særdels godt håndverk fra hennes side. Teksten er tankevekkende og i tillegg skrevet på rim Komposisjonen som ledsager teksten er fengende og lavmælt, og sitter som den skal allerede ved første høring.

– Hvordan har oppmøtet vært på turneen dere er ute på nå?

– Veldig bra, vil jeg si. Før Finnsnes har vi blant annet vært innom Målselv og Sør-Senja. Vi har et møtt et lydhørt og engasjert publikum, det har vært veldig hyggelig.

Fortellingen

I selve konsertfortellingen veksler Ann-Sofie Godø og Runa Bergsmo mellom å fortelle historien om Regine Normann. Det foregår både i form av rene monologer og i tilnærmet teaterform. Selvsagt trakterer duoen også sine respektive instrumenter cello og piano, mens Bergsmo selv gjør vokalfremføringen av sangen hun har skrevet til forestillingen. Foruten hennes bidrag får man blant annet høre Serenade, andre og tredje sats av Igor Stravinsky, Gåbdesbakte og Milonga av Frode Fjellheim og Aufschwung av Robert Schumann og et musikkstykket folk flest forbinder med et kirkelig bryllup.