– Det handler om det å bli sett og verdsatt

I musikalen «Jul i hjertet» berører Ola Bremnes noen av våre basale behov, men mest av alt handler det om hvordan mange mener jula bør være.

SENTRAL: Fra venstre bak Karin T. Olsen (produsent), Veronica Stensrud (co-produsent/inspisient), Randi Sørensen (kostymeansvarlig). Foran fra venstre Svein Spjelkavik(regissør), Malin Kristina Møller Jørgensen (skuespiller), Ola Bremnes (manus- og viseforfatter) og Alexander Rindestu (skuespiller) i julemusikalen «Jul i hjertet».   Foto: Reidar Ingebrigtsen

HOVEDROLLER: Malin Kristina Møller Jørgensen og Alexander Rindestu har de to sentrale rollene i julemusikalen «Jul i hjertet».  Foto: Reidar Ingebrigtsen

NYTT: Ola Bremnes fremfører «Julehjerte», som er en helt ny låt hanhar skrevet til musikalen.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

Musikalen «Jul i hjertet»
  • Manus og musikk: Ola Bremnes
  • Regi: Svein Spjelkavik
  • Produsenter: Karin T. Olsen og Veronica Stensrud
  • Medvirkende: Profesjonelle skuespillere, elver ved dramlinjen på Kulturskolen i Lenvik og unge talenter fra Målselv
  • Fremføring: Er satt opp i Kulturhuset på Finnnes 1. og 2. desember og 4. og 5. desember i Istindportalen i Heggelia
kultur

For to år siden produserte Kulturhuset på Finnsnes musikalen «Glade Jul», da som nå med Ola Bremnes som manus- og viseforfatter.

– «Jul i hjertet» er ikke noen fortsettelse på den første musikalen. Manuset er videreutviklet, og nye karakterer er kommet til. Men fortsatt står den gamle butikknissen Oscar og jenta Lilly i sentrum av handlingen, forklarer Ola Bremnes, som også har tillatt seg å tilføre noen alvorlige undertoner.

– Den gamle butikknissen Oscar står på et kjøpesenter der alle går forbi han uten å se på ham. Noen tror han er laget av tre. Men Oscar er virkelig nok, og som alle mennesker har han et behov for å bli sett, verdsatt og elsket. Dette er behov vi alle har, påpeker Bremnes.


Skrev julesang til Finnsnes-prosjekt

Ola Bremnes valgte å slippe sin nye julesang på Finnsnes.

– Men så er en ung jente som heter Lilly på handletur?

– Nettopp. Hun ser han og snakker til ham, og et varmt vennskap mellom disse to oppstår.

– Men dette er vel først og fremst en koselig julefortelling?

– Det er klart at den er det. Selv storkoste jeg meg når jeg skrev manuset. Men samtidig synes jeg ikke at det skader at alle som ser denne forestillingen etterpå stiller seg selv noen spørsmål om måten de feirer jul på. Er det kanskje ting vi kan gjøre annerledes? Kan vi banke på hos noen vi vet tilbringer julehøytiden i ensomhet? Stille mer opp for hverandre i høytid som også kan være veldig tung og vanskelig for mange.

Stor produksjon

«Jul i hjertet er en stor produksjon med mange involverte. Blant annet profesjonelle skuespillere og unge lokale talenter. Barn og unge både fra Kulturskolen i Lenvik og unge talener fra Målselv medvirker. Den som syr sammen dette er regissør Svein Spjelkavik.

– Jeg har samarbeidet med Ola Bremnes med en musikal produsert av Kulturhuset på Finnsnes før. Den het «Grønlands apostel», og da som nå var det en sann glede å gjøre det. Ola Bremnes er en stor poet og visekunstner, og det å kunne arbeide med stoffet hans ser jeg på som en stor ære, understreker regissøren.

I likhet med Bremnes har fremsnakkoppfinneren veldig mye godt å si om Kulturhuset på Finnsnes.

– At folkene her gjentatte ganger går løs på en egenprodusert forestilling som dette står det respekt av. Det koster masse penger og er en særdels tidkrevende prosess. Det er tusen ganger enklere å booke inn en ekstern teaterforestilling.

Kulturhussjef Karin T. Olsen, som også er produsent for musikalen, kan bekrefte at det koster penger.

– Vi har fått 200.000 kroner fra kulturspirestipendet. Men vi har også gått inn med egne midler. Det som er så fint med prosjekter som dette er at det gir unge lokale talenter en mulighet til å jobbe med profesjonelle utøvere på et høyt nivå. Men vi trenger også det vi kan få av billettinntekter, derfor håper vi veldig mange kommer på de to oppsetningen musikalen skal ha i Kulturhuset på Finnsnes 1. og 2. desember og i Istindportalen i Heggelia 4. og 5. desember.

Karin T. Olsen roser også inspisient og medprodusent Veronica Stensrud.

– Hun har stålkontroll på alt av logestikk, planlegging og tilrettelegging. Jeg er veldig glad for at vi får nyte godt av den store kompetansen hun har på dette området.

Nye karakter

Randi Sørensen er kostymeansvarlig i oppsetningen.

– Jeg hadde den samme oppgaven i den første musikalen, men siden noen nye karakter er skrevet inn siden da kreves det også nye kostymer. Dette løser jeg på flere måter, og det går helt fint. Det er veldig hyggelig å få jobbe med en forestilling som dette, understreker Sørensen.

Ola Bremnes har skrevet en ny julelåt som han spilte for første gang på Finnsnes onsdag.