Julemarkedkomiteen på Gibostad

Slår til med lys og varme i mørketida

Julemarkedet lokalisert til det eldste kvartalet på Gibostad har vært en suksess siden det ble startet.

Lyktetennere: Hermann Uteng og Elaine Konradsen i komiteen for JuleMarked i Gamle Gibostad tror på å skape litt lys, aktivitet og trivsel i mørketida. Lørdag 8. desember inviterer de til et nytt julemarked i god, gammel markedsånd.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

Pyntet: Smia pyntet med lys og bålkaffe tre skritt unna underfjorårets JuleMarked i Gamle Gibostad.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

Minikonserter: Både Gisundkoret og Gibostad Musikkforening gjorde en minikonsert i lokalene til den gamle materialhandelen i fjor.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

I år er det fjerde gangen at JuleMarkedet i Gamle Gibostad avvikles. Denne gangen er arrangementet lagt til lørdag 8. desember.

– Markedsområdet vil i år bli pyntet med mer utvendig belysning enn tidligere år. Ellers ser vi ikke noen grunn til å forandre på et konsept som fungerer godt. Ja, faktisk bedre enn vi trodde da vi startet opp med dette markedet for fire år siden, sier Hermann Uteng. Sammen med Elaine Konradsen sitter han i komiteen som planlegger og avvikler julemarkedet.

– Vi er to av fire som sitter i denne komiteen. Vi representer ikke noe bestemt lag eller forening, men gjør dette som vanlige privatpersoner som ønsker å skape liv og røre og god stemning i bygda vår. Men det er mange flere enn oss som gjør en stor dugnadsinnsats før og under markedet, understreker Uteng.

Elaine Konraden er utstillingsansvarlig både i julemarkedet og Gibostadmartnan.

– Julemarkedet vårt har tydeligvis etablert seg godt. Allerede under Gibostadmartan får vi spørsmål om når det skal være. Ofte forsøker utstillere å melde seg på julemarkedet allerede da, forklarer hun.

Til nå har 24 utstillere meldt seg på til de innvendige bodplassene man finner i Materialhandelen, Gammelbrygga, Gammelbutikken og Telegrafen.

–Hvor mange utstillere har dere plass til innendørs?

– Det kommer jo veldig an på hvilke utstillere det er og hvor stor plass de trenger til produktene sine. Med 24 påmeldte begynner det å fylles bra opp, men vi skal gjøre vårt beste for å rydde plass for flere, svarer Konraden.

Ubegrenset

Når det gjelder utvendige bodplasser er situasjonen helt annerledes.

– Utendørs er plassen bortimot ubegrenset for de som ønsker å stille ut der, noe også en god del gjør, forklarer Hermann Uteng, som ønsker å minne om at det gjelder å kle seg etter forholdene.

– Dette er noe vi hvert år forsøker å gjøre klart både for utstillerne og publikum. De fleste utstillingsområdene, også innendørs, er ikke oppvarmet, med unntak av Smia og Gammelbutikken. Da nytter det ikke å komme i penklær og småsko, man må kle seg som om man skal på skitur med barna, understreker Uteng.

Når det gjelder å få bodplass på julemarkedet så gjelder akkurat de samme kriterier som Gibostadmartnan.

– Alt som selges her er håndverkprodukter og matvarer som ikke er produsert av bedrifter. På matsiden er for eksempel alt som tilbys av fenalår, pinnekjøtt, kjøttruller, boknafisk, oster, lefser og mye mer fremstilt på gårder rundt omkring.

Underholdning

Komiteen legger også i år opp til underholdning og konserter.

– Vi jobber fortsatt med det, men det vi kan si meg sikkerhet nå er at Vaffelkoret kommer. I likhet med tidligere år vil det ikke være én stor konsert, våre kor og musikanter vandrer fra sted til sted i Gamle Gibostad og gjør korte konserter med to-tre innslag. Gjestene våre er også her for å se på utvalget på markedet, noe de bør få tid til.

– Hvor mange pleier å komme på julemarkedet?

– Ingen løser inngangsbillet, så det er vanskelig å si nøyaktig. Men ut fra andre ting anslår vi at det i fjor var innom mellom 600 og 700 mennesker. Og da er jeg veldig forsiktig, det var sikkert flere.

Av godsaker som kan nytes der og da på markedet kan Uteng og Konradsen blant annet friste med lapskaus, grøt, kleppmelk, varme pølser og kaker.