Historielagene i Sørreisa og Dyrøy med

Tidenes tykkeste årbok

Årets utgave av «årbok for Dyrøy og Sørreisa» er mer innholdsrik enn noensinne før.

Ute: Leder i Sørrisa Historielag, Dag Martinsen, med «Årbok for Dyrøy og «Sørreisa» og «Sørreisakalenderen» for 2019. Tirsdag denne uka lanseres årboka og kallenderen på et arrangement på Kramvigbrygga i Sørreisa.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

kultur

Det opplyser leder i Sørreisa Historielag, Dag Martinsen.

– Denne årboka innholder 200 sider. Da vi startet opp med årboka lå sideantallet på 140, mens det i de senere år har stabilisert seg på omlag 160 sider. Årets utgave er derfor tidenes tykkeste siden vi ga ut den første årboka for 17 år siden, forklarer Dag Martinsen.

– Dere er to historielag som gir ut denne årboka. Hvordan er «styrkeforholdet» på stoffet?

– Det har tradisjonelt vært mer stoff fra Sørreisa enn fra Dyrøy i årboka. Det er ikke tilsiktet, og hva årsaken er vet jeg ikke. Men det har ligget på cirka 60 prosent Sørreisa-stoff og 40 prosent fra Dyrøy.

Lanseres på Kramvigbrygga

Tirsdag denne uka skal både «Årbok for Dyrøy og Sørreisa» og «Sørreisakalenderen» lanseres i et eget arrangement på Kramvigbrygga i Sørreisa.

– Det er en tradisjon vi har lagt oss på. Der vil det bli sagt noen ord av bidragsytere til årboka fra begge kommunene, og det vil være bevertning med kaffe og kaker. Og selvsagt også salg av årboka og kalenderen, påpeker Martinsen.

Årboka har et opplag på 600 eksemplarer, mens det tilsvarende tallet for kalenderen er 400. Kalenderen kom først, og ble utgitt ett før årboka så dagens lys.

– Historielaget vil som vanlig også ha et stand et stand på Kunst- og Håndverkamessa i Sørreisa til helga, lover Martinsen.

Innslag

Blant innslagene i årboka nevner Dag Martinsen blant annet reportasjene som er laget om fjorårets kulturvanding i regi av Sørreisa Historielag, der den gamle og sikkert for mange unge ukjente tradisjonen med torvstikking ble demonstrert. Man var også på plass med blokk og kamera da sykelistene i Arctic Race passerte i Dyrøy kommune. Et innslag om markeringen av Sørreisa Kulturhus´ 25-års jubileum er det også ryddet plass til, mens Robert Chruickshank og Åse Kristiansen har tatt for seg gamle stedsnavn i henholdsvis Dyrøy og Sørreisa.

«Sørreisakalenderen» inneholder på sin side som vanlig en miks av gamle bilder og bilder som er knipset i nyere tid. De eldste bildene er ifølge Dag Martinsen er i stor grad hentet fra 50- og 60-tallet.