Professor Anne Spurkland snakker om kroppens immunforsvar

150 har meldt sin interesse

150 har meldt sin interesse for foredraget til Anne Spurkland. Lenvik Bibliotek tror også at det kommer så mange.

Forsker: Professor i medisin Anne Spurkland er også forsker i immunologi. Onsdag denne uka holder hun et foredrag i Istindportalen i Heggelia, og i auditoriet i Kunnskapsparken på Finnsnes dagen etter.   Foto: Universtitetet i Oslo

Bok: Temaet i denne boka er også temaet for foredraget.  Foto: Spartacus Forlag

Arena: Auditoriet i Kunnskapsparken er arena for Anne Spurklands foredrag på Finnsnes torsdag denne uka.   Foto: Marco Bjørklund

kultur

Det sier bibliotekar Arne Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek, som førstkommende torsdag får besøk av professor og forsker Anne Spurkland. Dagen før holder Spurkland det samme foredraget i Istindportalen i Heggelia, med Målselv Bibliotek som lokal arrangør.

– Når det gjelder foredrag av denne typen, som går på helse og medisin, så er vårt inntrykk at det er stor interesse for dem blant folk flest. Da vi hadde besøk av lege Jørgen Skavlan fylte han auditoriet i Kunnskapsparken, noe vi mener også kan skje når Anne Spurkland kommer. 150 har meldt sin interesse for foredraget, og så mange tror vi også kommer, sier Steilbu.

Foredragsholderen er professor i medisin ved Universtitetet i Oslo, og forsker innenfor såkalte autoimmune sykdommer og molekylær immunologi.

Immunforsvar

– Det vil si at hun er forsker i immunologi, som handler om kroppens immunforsvar. Dette har hun også skrevet en fagbok om. Den kom ut i fjor og heter «Immun» med undertittelen «Kroppens evige kamp for å overleve». Dette vet vi er noe som opptar folk, blant annet på grunn av sykdommer man kan få på grunn av sviktende immunforsvar. Men også på grunn av all den spennende forskningen som foregår på området, der Anne Spurkland er en sentral utøver, påpeker Steilbu.

– Har foredraget gratis inngang?

– Ja, det å ha fri inngang på foredrag og arrangement hos oss er jo liksom blitt varemerket vårt. Men jeg vil benytte sjansen til å understreker at det ikke kunne skjedd uten de midlene vi får fra Troms fylkeskommune til dette. Det koster penger å få en professor og forsker fra Oslo hit.

God formidler

– Til et gratis arrangementsom dette selges det vel ikke forhåndsbiletter?

– Det stemmer, så det kan nok lønne seg å være ute i god tid. Men vi tror egentlig at det vil bli plass til alle som kommer i auditoriet, der foredraget altså skal være.

Arne Harald Steilbu mener at det er flere grunner til å få med seg foredraget.

– Anne Spurkland har ord på seg til å være en veldig god formidler. Hun vil sikkert også svare på spørsmål fra publikum, og signere bøkene hennes forlag vil selge i foajeen samme kveld.