Marja Mortensson med musikere

Opptrer i Øverbotn og Brøstadbotn

Det er et helt nyskrevet verk den sørsamiske artisten Marja Mortensson fremfører på Senja og Dyrøy denne helga.

Talentfull: Marja Helena Fjellheim Mortensson, som er hennes fulle navn, har allerede nådd langt til tross for at hun bare er 23 år. Denne helga opptrer hun og hennes musikere både på Senja og i Dyrøy.   Foto: Jørn Kristensen

Fra vår side blir jo denne konserten en del av den store TV-aksjonen som avvikles samme dag

Anna Starr Dalgård, kulturskolerektor

Senter: Marja Mortensson med musikere opptrer på Sážža Natur- og Kultursenter i Øverbotn på Senja førstkommende lørdag 20. oktober.  Foto: Privat

Sangsyklus: «Duvvene» er en sangsyklus signert poeten Rawdna Carita Eira og musikeren Håvard Lund.   Foto: Illustrasjon utgiver

kultur

Den første opptredenen er lagt til Sážža Natur- og Kultursenter i Øverbotn på Senja førstkommende lørdag 20. oktober. Det er Folkeakademiet Tranøy i samarbeid med kultursenteret som står som lokal arrangør. Om det som skal skje på lørdag, sier leder Herbjørg Valvåg i Folkeakademiet Tranøy:

– Endelig har vi klart å få Marja Mortensson til Senja og Sážža. Dette blir intet mindre enn høstens store konsertopplevelse.

Dagen etter, søndag 21. oktober, forflytter artisten og hennes musikere seg til Dyrøy, der konserten er lagt til Nordavindshagen i sentrum av Brøstadbotn.

– Fra vår side blir jo denne konserten en del av den store TV-aksjonen som avvikles samme dag. Konserten går på kveldstid, slik at man rekker å få med seg mye annet fra aksjonen før man går på den. Som vanlig er enkel servering inkludert i inngangsbilletten, der alt vi får inn av billettinntekter går til TV-aksjonen. Dermed kan man oppleve en nydelig konsert samtidig som man støtter opp om den gode saken aksjonen går til, forklarer rektor ved Kulturskolen i Dyrøy, Anna Starr Dalgård, som presiserer at barn i skolealder har fri inngang på konserten.

Musikalsk følge

Musikerne Marja Helena Fjellheim Mortensson, som er artistens fulle navn, har med seg på turneen er Roger Ludvigsen på gitar, Marianne Halmrast på bass, Ingar Zach på perkusjon og Håvard Lund på klarinett. Sistnevnte er også den musikeren som har komponert musikken til teksten av poeten Rawdna Carita Eira.

– Det vi vil få høre er altså et helt nytt verk som Eira har skrevet teksten til og Lund har skrevet musikken til. Det heter «Duvvene», og er en såkalt sangsyklus som består av ti sanger på sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk. Dette verket tar tilhørerne med til noen av øyene i Nordland, fra Røst i nord til Torghatten i sør, forklarer kulturskolerektoren.

Ifølge Dalgård betyr «Duvvene» på norsk noe slikt som «lengst der ute», noe som passer godt til den musikalske reisen ved kanten av storhavet som verket beskriver. Konsertene på Senja og Dyrøy er en del av en turné som landsdelsmusikerne i Troms er ute på.

Tradisjonstro

Marja Helena Fjellhem Mortensson er født i 1995, og er fra Engerdal, Hun er sørsame og bruker sørsamisk joik i musikken sin. Til tross for si unge alder har hun allerede mottatt en rekke priser og utmerkelser.

– Marja Mortensson er en utrolig spennende og dyktig artist. Selv om hun bare er 23 år har hun rukket å markere seg sterkt både her hjemme og i utlandet, der hun blant annet har opptrådt med sjangernestoren Mari Boine. Hun er sørsame, og det som er så ekstra fint med henne er at hun er tro mot den sørsamiske tradisjonen. Samtidig som hun er en tradisjonsbærer er hun også en videreutvikler av denne sjangeren, understreker Anna Starr Dalgård, og fortsetter:

– Vi er både stolt og glad over å få henne til Dyrøy, og oppfordrer flest mulig til å komme og få med seg det som kommer til å bli en fantastsik flott konsertopplevelse. Så sett av søndagskvelden til en berikende stund.