– Denne konserten kan kanskje være starten på noe

Roy-Frode Løvland forsterket med to musikere er klar for ur-fremføring av flere tonesatte dikt av Kato Løvstad.

Tonesatt: Roy-Frode Løvland urfremfører flere av diktene til Kato Løvstad som han har laget melodi til på retrokafeen Kåre på Kaia i Salangen førstkommende torsdag 11. oktober.   Foto: Privat

Arena: Kåre på Kaia er arena for urfremføringen Roy-Frode Løvland forsterket med to musikere skal gjøre på retrokafeen.   Foto: Teheim Gaming

kultur

Det skjer på retrokafeen Kåre på Kaia i Sjøvegan førstkommende torsdag 11. oktober. Viseklubben Baluba står som lokal arrangør for konserten.

– Kato Løvstad har skrevet fire diktsamlinger, så det er mer enn nok stoff å ta av. Til nå har jeg tonesatt et sted mellom 20 og 25 av dem. Jeg har ikke helt tallet på dem, forklarer Roy-Frode Løvland, som legger til at han ser fram til å spille opp på retrokafeen i Salangen.

– Kåre på Kaia er et sted jeg aldri har opptrådt før, noe som gjør det ekstra spennende å fremføre helt nytt stoff der.

Roy-Frode Løvland selv stiller med vokal og gitar, men har i tillegg med seg et musikalsk følge bestående av to musikervenner.

– Jeg er veldig glad for å ha fått med meg Svein Erik Pedersen på perkusjon og Ingar Moldsvor på bass. Det er de samme musikerne som bidra da jeg fremførte de to første tonesatte diktene av Kato Løvstad under Husøydagan i 2017.

Låtene Løvland fremførte da var «Hør båra» og «Tel en nykommen en». Begge direktesendt på NRK 2.

14-15 låter

– Hvor mange av de tonesatte diktene skal du fremføre i Salangen?

– Den kabalen er ikke helt ferdiglagt ennå, men det kan fort bli 14-15 låter. Hvis man skal fylle en helaftens konsert må det såpass mye til. Blant disse vil også de to låtene vi fremførte under Husøydagan være med.

– Er det i visesjangeren du har tonesatt disse diktene?

– Det er mye vise i det, men også litt pop og ballade. Musikken er ganske sammensatt, for å si det slik.

Stemninger

Roy-Frode Løvland sier at det å komponere musikk til diktene av Kato Løvstad på mange måter har kommet av seg selv.

– Jeg har egentlig aldri vært i tvil om hvordan jeg skulle gripe det an rent musikalsk. Diktene til Kato tar nordnorske stemninger og hverdagsskildringer på kornet. Dette forsøker jeg å formidle videre i musikken. Og når sant skal sies har jeg en ganske god følelse når det gjelder måten dette er gjort på.

– Vil vi får høre dette stoffet også andre steder?

– Jeg tenker at denne konserten i Salangen kanskje kan være starten på noe, og har lyst til å fremføre dette stoffet også andre steder. Hvor vil bare tiden vise.