Allsidig festival med fokus på lokal mat og kultur

Det er i Brøstadbotn det skjer torsdag og lørdag denne uka.

Startklar: Fra venstre Oddveig Torstensen, Elisabeth Hakkebo, Nina Nikolaisen, Astrid Skoglund og Stine Cruickshank med et utvalg av lakale fristelser som selges på Lokalmattorget utenfor Nordavindshagen i Brøstabotn førstkommende lørdag 29. september.  Foto: Mona O. Olsen

kultur

Da er det igjen duket for Fårikålfestivalen i Dyrøy. Årets arrangement er den 11. i rekken.

– Vi ønsker å sette fokus på lokal mat og matkultur, samtidig som vi slår et slag for landbruket og sauenæringa. Som er en bærekraftig og historisk sett viktig næring i vår region, sier prosjektleder Nina Nikolaisen i Nordavind Utvikling, som også er festivalleder for det populære arrangementet i Brøstadbotn. Hun synes at den økende interessen for lokal mat og lokale mattradisjoner er svært hyggelig.

– Gjennom å lage en folkelig matfestival med kulturarrangementer ønsker Fårikålfestivalen å bidra til denne utviklingen, sier festivallederen.

Torsdag 27. september sparkes festivalen i gang med det tradisjonelle arrangementet «Kor i Kål» i lokalene til Nordavindshagen.

– Da er det Dyrøy Korforening som serverer rykende varm fårikål med klingende kortoner som tilbehør. Etter middagen serveres det kaffe og kaker. Dette arrangementet trekker mye folk, og er også en feiring av Norges nasjonalrett, påpeker Nina Nikolaisen.

Tar oppvasken

– Alle bør ta turen innom Nordavindshagen på torsdag. Man kan spise middag og tilbringe ettermiddagen i lystig og trivelig lag. Og kanskje det beste av alt. Vi tar oppvasken, lover leder Astrid Skoglund i Dyrøy korforening.

Lørdag 29. september er likevel den dagen i festivalen da det skjer mest.

– Da står blant annet lokalmattorg, kafé, aktiviteter og hobbyverksted på programmet. Alt skjer i og utenfor Nordavindshagen. Kafeen driftes som vanlig av elever i niende klasse og deres foreldre. Her serveres risengrynsgrøt og rømmegrøt, nydelige festkaker, vårruller og vafler, sier Stine Cruickshank, som minner om inntektene av kafeen går til klassetur neste år.

– Lørdags formiddag er det også lagt opp til underholdning for de minste med besøk av klovnen Leopold. Han byr på fortellinger, teater, musikk og sirkus. De minste barna får sminket på seg klovnenese og prøve sirkusutstyret, sier Elisabeth Hakkebo, som i denne sammenhengen i likhet med Stine Cruickshank uttaler seg som foreldre til elevene i kaféklassen.

Oddveig Torsteinsen i Dyrøy Hagelag sier at lokalmattorget vil bugne av høstens avlinger.

– Det vil man finne grønnsaker, poteter, honning, lefse, bær, syltetøy, saft og mye, mye mer. Hagelaget har tatt ansvar for å få på plass standdeltakere, og det har vært kjempehyggelig å oppleve at interessen for disse lokale produktene er så stor, understreker Torsteinsen.

Takker for innsatsen

Lørdagen forsetter med det man kaller «Fårete Pubkveld» på solkroken Cafe, som tilbyr livemusikk og god stemning ut i de små timer.

– Det vil også være en spennende og innholdsrik uke også for beboerne og ansatte på Omsorgssenteret. Her feires festivaluken med servering av fårikål og festkaker, besøk fra Dyrøy Kulturskole og av ekte småkje, og i helga blir det kino og pub i bestestua, sier festivalleder Nina Nikolaisen, som også benytter sjansen til å takke alle som gjør en frivillig innsats.

– Vi er veldig takknemlig for at vi har så mange frivillige som stiller opp for å få dette arrangementet i havn, uten dem hadde det blitt veldig vanskelig å avvikle festivalen. De gjør en stor og viktig jobb, understreker Nikolaisen.

Finnes ikke

– Været nå er jo litt ymse. Hvor stor rolle spiller det for besøket?

– Interessen for Fårikålfestivalen er økende, og når det gjelder været så foregår jo mye innendørs eller i telt. Det er selvsagt alltid mest trivelig med godt vær, men samtidig vil jeg vise til ordtaket med at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Og så er det jo her i Dyrøy det skjer denne helga, slutter Nina Nikolaisen.