Kinosjefene Kay Erling Ludvigsen og Vidar Fagerli

Byr på førpremiere på Flåklypa

«Månelyst i Flåklypa» er en film hele familien bør se.

Forsiktig: I den tredje og siste filmen fra Flåklypa-universet tar også den ellers så forsiktige og jordnære Ludvig av til det store høyder i verdensrommet. Filmen har ordinær premiere fredag 21. september, men kinoene på Finnsnes og Heggelia har førpremiere på «Månelyst i Flåklypa» henholdsvis i dag og i morgen.   Foto: Maipo Film AS

Historie: Kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia Kino mener det er viktig at Flåklypa-filmene også har en god historie å fortelle, noe han tror også treeren har.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

Tradisjonsbærere: Kinosjef Kay Erling Ludvigsen ved Finnsnes Kino synes at skaperne av Flåklypa-triologien har ført Flåklypa-tradisjonen videre på en god måte.   Foto: Arbeiderpariet. No

kultur

Det sier kinosjefene ved kinoene i Heggelia og Finnsnes, som begge erklærer seg som skikkelig fan av filmene fra Flåklypa-universet.

– Dette er filmer som foreldre og besteforeldre kan se sammen med de unge og håpefulle. De har ting som spesielt barn ler av, men også innslag som voksne kan humre godt av, sier kinosjef Vidar Fagerli ved Heggelia Kino.

– Flåklypa-filmene er absolutt ikke barnefilmer. De passer selvsagt også veldig godt for barn, men er god underholdning for hele familien, understreker kinosjef Kay Erling Ludvigsen ved Finnsnes Kino.

Både Ludvigsen og Fagerli kan by på førpremiere på «Månelyst i Flåklypa». Ludvigsen i dag og Fagerli på søndag. Grunnen til en dags utsettelse i Heggelia er at huset er opptatt til andre ting lørdag.

Flåklypa Tidende

Flåklypa-universet var allerede godt etablert i store deler av den norske folkesjela lenge før braksuksessen med den første kinofilmen i 1975. Da hadde skaperen av Flåklypa, Kjell Aukrust, allerede presentert alle karakterene man finner i filmen i den fiktive avisen Flåklypa Tidende, som fikk et «ensideoppslag» i ukebladet Vi Menn hver uke i en årrekke. Men Flåklypa Tidende så dagens lys såpass tidlig som i 1954, i forsvarsorganet Mannskapsavisa, der den holdt det gående fram til 1963. Siden det har mer eller mindre breaking news og galskap fra samme nyhetsorgan blitt trykket i «Forsvarets Forum, Dagbladet, og altså Vi Menn. Det av og til tilsynelatende absurde innholdet, som ved nøyere ettersyn ofte ironiserte over ting og tang i samtiden, ble presentert sammen med Aukrust glimrende og utrolig detaljerte tegninger, som dukkemaker og regissør Ivo Caprino kopierte så til de grader i filmen «Flåklypa Grand Prix». Som de fleste nok har fått med seg lever tradisjonen fra Aukrust i tillegg til filmene også videre i juleheftene som kommer ut hvert år, skapt av nye penner og nye blyanter. Men i trofast Aukrust-ånd.

Animasjonsfest

Kay Erling Ludvigsen anslår seertallet på de to forgående animasjonsfilmene levert av produksjonsselskapet Maipo Films As på rundt 1.000 besøkende. Mens Vidar Fagerli, som ikke hadde tallene foran seg da vi snakket med ham , beskriver besøket som «svært godt».

– På bakgrunn av de to første filmene, som jeg synes førte Flåklypa-tradisjonene videre fra Caprino-filmen på en glimerende, tror jeg at vi kan vente oss en animasjonsfest også med denne tredje og siste filmen, sier Kay Erling Ludvigsen.

– Man må vel kunne snakke om en norsk kulturarv når det gjelder Kjell Aukrust og Flåklypa?

– Det vil jeg absolutt si. Flåklypa er et univers som veldig mange har et forhold til. Både unge, som har sett de siste filmene, og eldre som har fulgt denne materien lenger tilbake i tid.

– Er dette en film som du tar fruen med på kino for å se?

– Ikke akkurat fruen. Denne gangen blir det nok barna jeg inviterer med på kino, (humrer Ludvigsen).

– Man kan trygt si at dette er en film som mange har ventet på. Vi har fått en del forespørsler om når den kommer på kino. Ut fra traileren synes jeg at det ser veldig lovende ut. Ikke minst, noe jeg synes er viktig, har man også klart å snekre sammen en skikkelig god historie som skiller seg en del ut fra de to første filmene.