Bygdelaget Ny Dags arrangement pleier å trekke folk i hopetall

Mye godt på populært høstmarked

Førstkommende lørdag er det igjen klart for det særdeles populære høstmarkedet på Solvang i Lekangsund.

Honningprodusent: Reidun Aspmo (nærmest i rødt) er medlem i styrt i Bygdelaget Ny Dag, som står som arrangør av høstmarkedet på Solvang. Hun er den som er ansvarlig for markedet, og er her i sving med å selge egenprodusert honning under fjordårets marked.  Foto: Reidar Ingebrigtsen

Grønnsaker: Bonde Robert Innes (tv) fra Målselv besøker høstmarkedet stort sett hvert år med egendyrkede grønnsaker.   Foto: Birger Caspersen

Rotfristelser: Gullrøtter er selvsagt blant produktene man selge på høstmarkedet på Solvang.  Foto: Privat/Bygelaget Ny Dag

kultur

Markedsplassen er lokalisert omlag sju kilometer fra sentrun av Stonglandseidet i Tranøy kommene på Senja. Høstmarkedet startet forholdsvis beskjedent i 2007, men har siden da vokst jevnt og trutt både når det gjelder antall produkter og besøkende.

– Vi tar jo ikke noen inngangsbillett så noe eksakt tall på hvor mange besøkende har vi ikke hatt til nå. Men i har vi engasjert noen unge mennesker til å dele ut klistermerker til hver enkelt som kommer. På den måten har vi et håp om å få mye bedre oversikt over dette, forklarer Reidun Aspmo. Hun sitter i styret for arrangørbygdelaget Ny Dag, og er også den som har hovedansvaret for arrangementet.

Det offisielle navnet på tiltaket der markens grøde pluss litt til selges er «Høstmarked med mat fra jord og hav».

– Hvor mange tror du er innom?

– Vanskelig å si, men hvis man tar utgangspunkt i salget på kafeen og det store antallet med biler som kommer vil jeg tippe at det dreier seg om bortimot 500 mennesker.

Kafé

– Hva slags godsaker selger dere på kafeen?

– På kafeen, som også holder til ute når været tillater det, selger vi også i år fårkål. Det hører jo årstiden til. På grillen ute tilbereder vi økologisk laks med kortreist grønnsaker og brød. Ellers har vi et gedigent kakebord man kan forsyne seg av.

– Du pleier å ha besøk av en bonde fra Målselv, som opprinnelig er fra England. Er han på plass også i år?

– Du tenker på Robert Innes. Ja, han er på plass med sine ypperlige produkter, grønnsaker som er dyrket på egen gård. Et stand veldig mange besøker.

Det er også lagt opp til aktiviteter for barn, blant annet hesteridning og ansiktsmaling, som ivaretas av henholdsvis Rosita Nyheim og Heidi Dansholm.

Sosial arena

Reidun Aspmo minner om at østmarkedet også er en sosial arena.

–Her kan man møte mennesker man kanskje ikke har møtt på lenge, men også naboen eller folk man støter ofte på ellers. Vi minner også om at vi har et eget lotteri med mange ulike gevinster.